De juiste houding tijdens het werk

Vanwege de technologische ontwikkelingen in de wereld maken steeds meer werkgevers het mogelijk voor werknemers om enkele dagen om soms voor langere tijd van huis uit te werken. . Voor veel mensen wordt gedeeltelijk vanuit huis werken dan ook de nieuwe norm. 

Deze vorm van werken welke steeds populairder wordt onder werknemers heeft als gevolg, dat mensen steeds minder gaan bewegen. We lopen niet meer zoveel in de kantoren rond of pendelen niet meer van huis naar kantoor en vice versa. Dit kan ook effect hebben op je lichaamshouding. In deze blog meer tips waar je op kunt letten op een gezonde lichaamshouding te bewerkstelligen. 

Waar moet je op letten?

Voor je gezondheid is het belangrijk om af en toe van houding te veranderen als je achter de computer zit. Maar ook als je aan je bureau zit, moet je rekening houden met het volgende:

Sta rechtop

Rechtop staan maakt je buikspieren actief. Ontspan je schouders naar achteren en span je heupen iets aan. Een goede hoogte van het bureau is ook belangrijk voor het aannemen van een juiste zithouding.

Je houding veranderen

Te lang staan ​​is niet goed, en te lang zitten ook niet. Wissel dat af. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het bellen zo nu en dan staan en dat afwisselen door een beetje te lopen in de ruimte waar je je bevindt. 

Als je veel moet typen, is zitten de beste optie. Houd hier ook rekening mee als je ’s avonds achter je computer zit voor je eigen entertainment. Als je van plan bent om in de avond je favoriete sportweddenschappen te spelen bij een online casino, dan kun je je middag het beste afsluiten door wat meer te staan  tijdens het werk.

Het is ook belangrijk om tijdens je pauzes te gaan wandelen, frisse lucht is heel goed voor je! Sta niet langer dan een uur en blijf niet langer dan een uur zitten. Ook niet in de avond! Dit voorkomt rug-, schouder- en nekklachten

Organiseer je tijd goed

Als je niet gewend bent om staande te werken, overdrijf dan niet gelijk. Om zoiets op te bouwen, begin je met 15 minuten staan en wissel je af met regelmatig zitten. Je kunt je standtijd altijd verlengen als je er meer aan gewend raakt. 

Rekken en strekken

Houd de spieren flexibel en denk aan je gewrichten. Rek en strek regelmatig tussen zitten en staan door. Misschien wil je wat yoga oefeningen doen? Je kunt dit ook aan je bureau doen. Begin met een paar minuten per dag en bouw op. 

Ergonomisch verantwoord werk

We horen deze zin heel vaak. Wat betekent het? Ergonomisch verantwoord werk is het comfort en de veiligheid van de objecten die we gebruiken. Ze moeten bijdragen aan een goede gezondheid van een werknemer.

Zit-sta bureaus zijn vaak elektrisch verstelbaar en je kunt het bureau hoger en lager zetten. Deze zijn ideaal voor in bijvoorbeeld een kantoor, zodat je het voor elke medewerker individueel kunt instellen. Een zit-sta bureau is een voorbeeld van een ergonomisch product. Het bevordert de gezondheid van onze houding.

ARBOwet

Werkgevers moeten zorgen voor een goede werkomgeving, dus ergonomisch verantwoord werk. Dit is echter al een ARBO wettelijke eis. De ARBO wet stelt dat werkgevers en werknemers verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de werkplek. En, zoals eerder vermeld, ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de werkgever.

Tenslotte

Als medewerker ben je natuurlijk zelf thuis verantwoordelijk voor een goede lichaamshouding. Koop ergonomisch verantwoordelijke spullen. Je doet er je gezondheid een plezier mee!

Lees ook deze artikelen...