Een homegym maken: hoe pak je het aan?

Ben je de drukte in de sportschool zat en wil je thuis jouw eigen homegym gaan maken? Maar ben je er nog niet helemaal uit hoe dit eruit moet komen te zien? En weet je daarnaast nog niet helemaal welke fitness spullen je in huis moet halen om een complete gym te maken? Dan hebben wij een antwoord op deze lange lijst met vragen. In onderstaand artikel lees je hoe je straks vanuit huis fitter wordt dan ooit tevoren.

Waarom een homegym maken?

Er zitten een aantal mooie voordelen aan een eigen home gym hebben die wij voor je op een rijtje hebben gezet. Ten eerste bespaar je op deze manier op de langere termijn een hoop geld die je aan een sportschool abonnement kwijt bent . Stel je hebt een fitnessabonnement van 30,- per maand: Dan betaal je ieder jaar al 360,- euro. Dit betekent dat als je 10 jaar bij deze sportschool lid bent, dan je in totaal maar liefst 3600,- hebt uitgegeven! Hier kun je een prachtige homegym mee bouwen. 

Uiteindelijk kan het je een hoop geld besparen of speel je om zijn minst quitte. Hierbij heb je de benodigde spullen wel zelf. Mocht je dus uiteindelijk stoppen, kun je deze spullen altijd weer verkopen waardoor je er weer geld voor terug krijgt. Daarnaast hoef je voor de home gym, zoals de naam al zegt, het huis niet uit en kun je trainen wanneer jij wilt. Hoe laat of vroeg het ook is. Je bent van niks of niemand afhankelijk.

Wat mag je niet vergeten

Qua ruimte kom je voor een home gym met een kamertje van 2,5 bij 2,5m al een heel eind. Kijk wel goed naar de afmetingen van de spullen die je in huis gaat halen en zorg altijd voor een beetje speling. Zet in een kamer van 2,5m dus geen toestel van precies 2,5m. 

Verder moet je rekening houden met het budget voor jouw gym thuis. Aan de hand kun je beslissen wat voor apparaten je aanschaf. Koop je de apparaten in een winkel? Dan kun je een bestelbus huren of een verhuiswagen huren om de apparatuur in de verhuizen. Natuurlijk enkel als dit in het budget past. 

Verder is het goed om te bedenken dat als je thuis bezig bent dat wel moet zorgen voor jouw eigen veiligheid. Als je alleen traint dan is er niemand die je kan helpen op het moment dat het even mis gaat of iets. Oriënteer je dus goed in de oefeningen en zorg ervoor dat je het gewicht langzaam opbouwt en de techniek van de verschillende oefeningen goed snapt en onder de knie hebt.

Apparatuur

Nu je weet waar je aan moet denken en waarom een home gym zo voordelig is kunnen we van start. Zorg ervoor dat de ruimte waar je het in gaat maken leeg is en dan kunnen we beginnen. Onderstaand vind je een lijstje met de belangrijkste benodigdheden voor jouw ultieme thuis gym.

 • Squatrek met optrekstang
 • Halterstang
 • Halterschijven of bumper plates
 • Kettlebell
 • Fitnessbank
 • Dumbbells
 • Trainingsmatje
 • Elastieken
 • Spiegel
 • Muziek Box
 • Cardio apparaten

De conclusie? Ruim je zolder of garage op en maak plaats voor jouw eigen home gym. Veel succes!

Lees ook deze artikelen...