Is biologische voeding echt zo gezond?

Een enorm aantal mensen gelooft dat het eten van biologische voeding de beste voordelen biedt op het gebied van gezondheid. In het kort: biologisch voedsel bestaat uit ongeveer 50% meer voedingsstoffen, vitaminen en mineralen dan commerciële voedingsmiddelen. Veel mensen kennen de voordelen van het eten van groente en fruit. Er zijn echter meerdere soorten levensmiddelen die dezelfde gezondsheidswaarde bevatten.

Als je wilt overschakelen naar biologische voedingsmiddelen, is het zeer belangrijk de voordelen te kennen. Toegegeven, het kost vaak meer dan niet-biologische producten, en dat lekkere lapje vlees hoort er ook niet bij, maar op gebied van gezondheid zal je daadwerkelijk de vruchten plukken.

Is biologische voeding echt zo gezond?

Voor de opkomst van commerciële voeding, leefden mensen langer dan nu. De belangrijkste reden hiervoor was dat deze voedingsmiddelen natuurlijk werden geproduceerd, en niet hetzelfde proces ondergingen als tegenwoordig, waarbij veel voedingsmiddelen ingespoten worden met extra kunstmatige chemicaliën.

Voorkomen van ziekten

Het eten van biologische voeding vermindert het risico op kanker en andere ernstige ziekten. Groenten en fruit bevatten veel voedingsstoffen, alsmede een enorm percentage aan antioxidanten. Voorbeelden van voedingsstoffen in biologische voeding zijn ascorbinezuur en bèta-caroteen, welke bekend staan om het voorkomen van kanker.

Andere voordelen van biologisch voedsel zijn als volgt: een betere smaak, en milieuvriendelijkheid. De boeren maken geen gebruik van schadelijke chemische stoffen, tijdens het oogsten, wat weer bijdraagt aan een schonere omgeving.

Voor de mensen die van snacks houden, zijn er ook genoeg biologische supplementen te vinden. Denk aan chocolade, chips, en sappen. Deze zijn veelal te vinden in kruidenierszaken.

Hoe herken ik biologische voeding?

In Europa bestaat er sinds april 2000 een gemeenschappelijk groen en blauw logo dat  op de producten geplakt kan worden.

Dit logo garandeert dat het voedingsmiddel voor minstens 95 % bestaat uit ingrediënten afkomstig uit de biologische landbouw.

Het nuttigen van biologische voeding biedt je niet alleen een betere gezondheid. Ook draagt het bij aan de ontwikkeling van landbouw.

Kortom: Biologische voeding is vaak duur, maar zorgt wel voor een betere gezondheid.

Lees ook deze artikelen...