5 tips om dit jaar een betere trainings-discipline te bereiken (en f*ck motivatie!)

Vergaderingen, kinderen, studies… welke verantwoordelijkheden je ook hebt in je leven, het is onvermijdelijk dat je het druk hebt. Dit kan ertoe leiden dat het moeilijk is om je gezondheids- en fitnessdoelen perfect na te leven. Maar wat doe je om tóch door te zetten? Om toch een aantal keer per week die sportschoenen aan te trekken?

Als we praten over fitnessdoelen, dan hebben we het vaak over motivatie. ‘Gemotiveerde’ mensen zijn mensen die je de eerste twee maanden in de sportschool als een gek ziet buffelen, maar die het na twee maanden al hebben opgegeven. Het ‘motivatie-gevoel’ ebt langzaam weg en dat sterke gevoel dat verandering nodig was begint langzaam te vervagen. Want ja, die andere dingen zijn toch belangrijker en ‘ik heb écht de tijd er niet voor’.

Dit is de reden waarom motivatie een slechte tool is in de fitnessbranche. Tuurlijk, iedereen moet ergens beginnen en het is ook zeker niet slecht om gemotiveerd te zijn. Maar waar het écht om gaat, is het creëren van gewoonten en discipline.

Discipline is de grote broer van motivatie. Het zal altijd over het kleine broertje heersen – het er altijd aan herinneren waarom het beter is. Het is de manier waarop je de bepaalde mensen elke dag in de sportschool ziet. Het is de manier waarop je iemand op sociale media volgt die dag in dag uit hetzelfde eten: ze hebben discipline.

Dit kan voor alles in het leven gelden. Ik kan je verzekeren dat de beste CEO’s van de wereld, topsporters en de verbazingwekkende alleenstaande moeder of vader, allemaal één ding gemeen hebben. Dat ene ding is discipline. De manier om op koers te blijven als je de vonk van de motivatie niet meer voelt, is om discipline te leren en te oefenen. Het stelt je in staat om manieren te vinden om rond obstakels heen te werken die onvermijdelijk naar boven zullen komen.

Het belang van het consequent volgen van een routine, gaat er niet over dat je perfect moet zijn. Dat elke maaltijd en training perfect moet zijn. Het gaat meer om het creëren van gewoonten. Je hoeft niet perfect te zijn om gewoonten te creëren, maar wél consistent.

Diezelfde mensen die vasthouden aan hun dieet, die vijf dagen per week naar de sportschool gaan, die ontelbare uren aan hun ambacht werken, ze hebben allemaal gewoonten in hun leven gecreëerd . Iedereen heeft gewoonten, sommige zijn gewoon anders dan anderen. Wanneer je gewoonten creëert op basis van je gezondheid en conditie, dan zal dit je nieuwe routine worden. Op een gegeven moment is het namelijk niet meer dan normaal dat je elke dag even de sportschool in duikt. Dat je groenten op je boodschappenlijstje zet en dat je de frisdrank laat staan.

Motivatie is overschat, discipline is wat mensen onderscheidt. Hieronder enkele tips om een goede discipline te bereiken.

Tip 1 – Gebruik vloeibare calorieën

De eerste tip is iets waar mensen vaak veel over vergeten, en dat is vloeibare calorieën. Nu nemen sommige mensen een eiwitshake, maar daar stoppen ze. In werkelijkheid kun je een stap verder gaan en een hele maaltijd maken. Deze maaltijd kan alle juiste voedingsstoffen bevatten om je metabolisme te voeden. Til die eiwitshake naar een nieuw niveau en voeg een schep groentepoeder en een eetlepel lijnzaadolie toe. Dit creëert een hele maaltijd. Eiwitten, groene en gezonde vetten – een perfect recept voor een slank lichaam.

Tip 2 – Gemakkelijke voeding

Of je nu aan een bureau werkt of veel reist, of gewoon op zaterdag rondrent met je kinderen… eenvoudig eten is cruciaal. Voorbeelden hiervan zijn Griekse yoghurt of magere kaassticks voor eiwitbronnen. Meeneemverpakkingen van noten of amandelen kunnen eenvoudig zijn. Je groenten ’s nachts klaarmaken en in zakjes bewaren, of voorverpakte groenten kopen, oftewel wortels, is ook een goede optie. Natuurlijk kun je altijd nog mealpreppen.

Tip 3 – Onderzoek je omgeving

Als je weet dat je op reis gaat of in een nieuw gebied bent, dan is het een goed idee om te controleren wat er beschikbaar is. Je kunt restaurants onderzoeken en hun menu’s bekijken en in sommige restaurants kunnen ze je zelfs vertellen wat de macro-verhoudingen van een gerecht zijn. Een goede voorbereiding voorkomt slechte prestaties.

Tip 4 – Zorg voor een tijd-efficiënte trainingsroutine

Verschillende dingen gedurende de dag kunnen ertoe leiden dat je mogelijk niet naar de sportschool kunt gaan of je zorgvuldig geplande trainingsroutine niet kunt voltooien. Daarom is het een goed idee om een workout routine voorhanden te hebben die je binnen een half uur kunt voltooien. Wie heeft er nou geen half uurtje de tijd?

Als je doel is om af te vallen, kan een effectieve workout een HIIT-lichaamsgewichtcircuit van 20 minuten voldoende zijn. Als je wat spieren wilt opbouwen, kunnen 10 sets van 10 reps workout met push-ups, squats, lounges en leg raises ook effectief zijn. Deze trainingen zijn niet bedoeld om je persoonlijk record te verpletteren, maar gewoon om je op het goede spoor te houden en consistent te zijn.

Tip 5 – Plan je dag de nacht ervoor

Het kan heel nuttig zijn om vijf tot tien minuten te nemen om de avond tevoren vooruit te kijken en dingen te plannen. Als je vooruit plant, weet je wat je kan belemmeren om op de goede weg te blijven. Weet je zeker dat je écht geen tijd hebt voor een goede maaltijd? Trek dan die vloeibare maaltijd uit de koelkast.

Lees ook deze artikelen...