Alleen of in een groep trainen?

Hoe kan je nu het best aan je gezondheid werken? Moet je dat alleen doen, of ben je beter af wanneer je in een groep traint? Kies je voor Sportschool Eindhoven, dan kan het namelijk allebei. Je wilt natuurlijk wel het beste uit jezelf halen. Het is goed om eens naar de voordelen en nadelen van de beide vormen te kijken. Op die manier kan je een goede keuze maken. Het gaat er daarbij natuurlijk altijd om dat jij het beste uit jezelf weet te halen. Dat is wat uiteindelijk echt belangrijk is hierin.

Elkaar weten te motiveren

Wanneer je in een groep traint, dan zit daar natuurlijk direct een heel duidelijk voordeel aan. Je staat er dan namelijk niet alleen voor. Veel mensen vinden het moeilijk om voortdurend motivatie te vinden als ze alleen trainen. Wanneer je met een groep traint, dan heb je daar vaak minder last van. Het is dan juist zo dat je goed gestimuleerd wordt om door te zetten en beter te worden. Je helpt elkaar dan langs de moeilijke momenten en kan daar op lange termijn veel aan hebben. Dit is een punt om goed mee te wegen.

Houden aan het plan

Wat is dan de keerzijde van trainen in een groep? Het belangrijkste minpunt dat vaak genoemd wordt, is dat je een plan moet volgen dat algemeen is. Er is een coach die voor de groep staat en die bepaalt welke richting de training op gaat. Daarbij wordt natuurlijk ook gekeken naar wat de meeste leden van de groep voordeel biedt. Wanneer jij dus iets anders wilt doen, of iets anders nodig hebt, dan is daar net wat minder ruimte voor. Dat is een nadeel, want zo kan je dus misschien niet voldaan weer naar huis gaan.

Doen wat jij nodig hebt

Daartegenover staat natuurlijk het voordeel dat je hebt wanneer je alleen traint. Je kunt dan precies doen wat jij nodig hebt in elke training. Je werkt aan jouw doel en kan alles erop richten om te zorgen dat je dit doel bereikt. Zeker ook omdat je niets met anderen te maken hoeft te hebben. Dat is natuurlijk wel zo lekker. Ook wanneer je een dagje geen zin hebt op het plan te volgen. Daar heb je dan alle mogelijkheden toe. Dat houdt het sporten natuurlijk ook een stuk aantrekkelijker. Daar gaat het uiteindelijk wel om.

Het pakt duurder uit

Het nadeel van alleen sporten is dat het duurder uit kan pakken. Dat geldt zeker wanneer je met een trainer gaat werken. Je bent dan wel verantwoordelijk voor de kosten voor bijvoorbeeld het gehele uur dat je de trainer inhuurt. Wanneer je met een groep werkt, dan zijn die kosten vaak toch wat beter te verdelen. Een middenweg die daarom door veel mensen wordt gezocht, is die van small group training. Zo train je niet alleen, maar zit je ook niet vast aan een hele groep van verschillende niveaus. Dat is vaak de beste oplossing hiervoor.

Lees ook deze artikelen...