Beter slapen? Bekijk deze 5 voedingstips

Serotonine is een ‘feel good’ hormoon die stress vermindert en je kalmer maakt.

Een lange dag werken, dagenlang in de boeken of de kinderen uit school halen. Onze dag zit vol bezigheden die voor stress en hectiek zorgen. Een ding waar je altijd op moet blijven letten, is dat je genoeg slaap krijgt. Als je keihard traint in de sportschool, en vervolgens niet de nodige nachtrust krijgt, zal je lichaam nooit vooruitgang boeken.

Daarnaast produceren mensen die niet goed slaap een hoger aantal cortisol, die op zijn beurt je vetproductie stimuleert. Als je op zoek bent naar een strakke buik, of gewoon gezonder wil leven, lees dan zeker door om uit te vinden welke producten je hierbij kunnen helpen.

Hüttenkäse

De weg naar betere slaap kan zo simpel beginnen als het nemen van een half kopje hüttenkäse voordat je het bed in duikt. Kwark is een perfecte bron van eiwitten, want het bevat langzaam verteerbare caseine eiwitten die de aminozuren naar je spierweefsel verspreidt. Daarnaast is het echt een slaapverbeteraar, omdat het de aminozuur Tryptofaan bevat, dat natuurlijk slaap zal opwekken en je een betere nachtrust geeft. Het aminozuur vergemakkelijkt de aanmaak van serotonine, de neurotransmitter die je slaapritme helpt te regulieren.

Koppel je hüttenkäse met een theelepel amandelboter om je lichaam verzadigt te houden gedurende de nacht.

Havermout
[ad#Google Adsense-2]De meeste mensen zien havermout als droog, taai en smaakloos voedsel voor bij het ontbijt. Toch is havermout een gezonde snack voor het slapen gaan, omdat de koolhydraten een afgifte van serotonine in je lichaam veroorzaken. Serotonine is een ‘feel good’ hormoon die stress vermindert en je kalmer maakt. Omdat havermout een langzaam verteerbare bron van koolhydraten is, hoef je je geen zorgen te maken over een teveel aan suikers.

Snijd een halve appel en voeg deze aan je havermout toe. Strooi wat kaneel eroverheen en serveer met een scheutje magere melk. Zo wordt die droge havermout toch wat beter te verteren, en ga je een goede nacht tegemoet.

Warme Melk

Je zal het vast weleens eerder gehoord hebben, of misschien heeft grootmoeder het je vroeger weleens voorgeschoteld, maar een glas warme melk voor de nacht zorgt er daadwerkelijk voor dat je sneller in slaap valt. De reden hierachter is dat melk ook de aminozuur tryptofaan bevat. Daarnaast zorgt de warme vloeistof voor veel mensen voor een rustgevend effect.
Ook bevat melk een hoge dosis calcium, die in je hersenen de productie van melatonine op orde brengen, een stof die je natuurlijke dag- en nachtritme controleert. Melatonine is overigens ook te verkrijgen bij de meeste drogisten.

Voeg een theelepel honing toe aan je melk om het een wat zoetere smaak te geven, en om wat koolhydraten toe te voegen voor de afgifte van serotonine.

Pinda’s of Pindakaas

Twee andere voedingsmiddelen die je zeker moet overwegen als je moeilijk in slaap valt zijn pinda’s of natuurlijke pindakaas. Pinda’s zijn een rijke bron van Niacine, een andere voedingsstof die helpt de afgifte van serotonine te verhogen. Ze bevatten iets meer vet en calorieën, dus probeer de porties beperkt te houden. Wanneer je pinda’s, of pindakaas, echter met mate eet, zijn ze een perfecte aanvulling op elk dieet.

Probeer een stukje volkoren toast besmeerd met pindakaas voor het beste resultaat.

Druiven

Daar zijn we, aangekomen bij ons laatste voedingsmiddel die je beter zal laten slapen. Druiven zijn de enige vruchten waar de slaap-regulierende stof melatonine in vrij hoge mate in zit. Voeg je dus druiven toe aan je dieet, dan zal je natuurlijke slaap-waak cyclus een boost krijgen.

Gooi een kommetje yoghurt vol met wat gesneden druiven en je hebt een perfecte snack voor het slapen gaan, vol eiwit en melatonine.

ZZzz…

De volgende keer als je gestresst wakker wordt, vanwege werk, school of die vervelende mug, houd dan eens rekening met bovenstaande producten. Welterusten!

Lees ook deze artikelen...