De Top 5 meest populaire sporten in Nederland

Dat Nederland een sportland is staat als een paal boven water. Door de jaren heen hebben atleten ons land op de sportkaart weten te zetten met uitzonderlijke prestaties. Wellicht hebben zij als voorbeeld kunnen dienen voor de miljoenen anderen die regelmatig de sportkledij aantrekken om te genieten van hun sport activiteiten.

We hebben dit lijstje met meest populaire sporten opgesteld aan de hand van het aantal effectieve en individuele beoefenaars van de desbetreffende sporttak, dus niet aan het aantal inschrijvingen in sportclubs. Daarvoor bestaan andere informatiebronnen

De Top 5 sporten beoefend door Nederlanders

We geven je graag een aftelling van plaats 5 naar de nummer 1 van de sporttakken die onze landgenoten wel of niet in clubverband beoefenen.

5. Fietsen als sportbelevenis

Mochten we het algemeen gebruik van de fiets meetellen, dan zou deze activiteit ongetwijfeld op de eerste plaats prijken van deze lijst. We hebben het hier echter alleen over het sportieve gebruik van de fiets. Naast de vele dagelijkse verplaatsingen die we met de Hollandse tweewieler doen, zijn er ook nog eens bijna 1,2 miljoen Nederlanders, die met sportieve bedoelingen gebruik maken van de fiets.

Bij de professionele wielersport hebben we dan ook een paar knappe kampioenen, denk bijvoorbeeld aan de allrounder op en naast de weg Matthieu van der Poel. Een naam die je, dankzij zijn prestaties, iedere keer opnieuw met de hoogste noteringen bij de sportweddenschappen kunt zien. 

4. Hardlopen

Het is niet verwonderlijk dat hardlopen een plaats verovert in deze top 5. Het is een van de meest eenvoudige manieren om aan sport te doen. Je hebt alleen je gympies en de buitenruimte nodig en je kan starten. Het kan net zo goed in de stad als in de vrije natuur of in een park. Er zijn meer dan 1,4 miljoen mensen in ons land, die regelmatig de buitenlucht opzoeken om gedurende een aantal kilometer hun uithoudingsvermogen uit te testen

3. Zwemmen

Nederlanders en water, dat is altijd al een perfect huwelijk geweest. Misschien daarom dat ondertussen meer dan 1,6 miljoen Nederlanders regelmatig een duik nemen in het verkoelende water. Baantjes trekken lijkt nog steeds meer aan populariteit te winnen. Er is dan ook een ruime keuze aan mooi onderhouden en leuke zwembaden in ons natte landje. Zwemmen landt op de derde plaats in ons rijtje en haalt daarmee het brons in deze kleine competitie.

2. Wandelsport

Het zilver gaat naar de wandelsport. Niet iedereen gaat meteen hardlopen wanneer hij de natuur of de stad intrekt. Meer dan 2.5 miljoen mensen trekken vaak de wandelschoenen aan om zichzelf op een sportieve manier van de nodige beweging te voorzien. En het is niet enkel het aantal beoefenaars dat zulke hoge toppen scheert, de wandelaar trekt er gemiddeld ook nog meer dan 10 keer per maand op uit. Geen enkele sport in ons land scoort op dit vlak zo hoog.

1. Individueel Fitness 

Jawel, de verdiende eerste plaats is voor het fitnessen. Terwijl deze sport in de beginjaren bijna enkel werd beoefend in de gymzalen, doen nu heel wat mensen ook thuis aan fitness. Meer sporters reserveren een plekje in hun huis om er wat toestellen op te stellen. Dit kunnen ook slechts een paar halters betreffen. Onderzoek wijst uit dat meer dan 3 miljoen Nederlanders gemiddeld 8 keer per maand aan conditietraining doen. Dus goud voor de Fitnessers!

Lees ook deze artikelen...