Een home-gym met beperkte ruimte en budget? Het kan!

Ben je op zoek naar de ultieme home-gym, maar heb je weinig ruimte of geen groot budget? Een snelle zoektocht door de vele gezondheids- en fitnesswebsites – waaronder WordFit.nl – zal je waarschijnlijk veel ideeën opleveren voor verschillende producten, maar hoe weet je welke tools en accessoires het beste bij je passen? Vandaag delen we een aantal must-haves om thuis een begin te maken aan de perfecte home-gym. Lees je mee?

Een home-gym kan óók met beperkte ruimte

Als je in een appartement of een kleine ruimte woont, dan zijn de draagbaarheid en makkelijke opbergmogelijkheden de primaire focus bij het selecteren van fitnessapparatuur. Als je home-gym zich bijvoorbeeld in de woonkamer bevindt, dan kun je overwegen om lichtgewicht apparatuur of essentiële sportartikelen aan te schaffen, zoals dumbbells of kettlebells. Deze worden vaak aangeboden met een rubberen coating die vloeren en meubels helpen beschermen (al raden we aan om óók met deze variant niet rond te gaan gooien…)

Een mat

Eén ding is in ieder geval zeker, als je thuis in shape wilt komen, dan heb je 100% zeker een mat nodig. Je kunt hiervoor een eenvoudige yoga-mat aanschaffen, maar als je een wat grotere home-gym hebt op een vaste plek in je woning, dan kun je ook overwegen om puzzelmatten aan te schaffen. Deze matten zijn vaak een stuk dikker en beschermen je vloer én je lichaam tegen de schokken die gecreëerd worden tijdens het sporten.

Weerstandsbanden

Een andere must-have voor een home-gym met beperkte ruimte, is een setje weerstandsbanden of -elastieken. Weerstandsbanden zijn een must in een home-gym, ze nemen heel weinig ruimte in beslag en zijn extreem veelzijdig en kostenefficient. Daarnaast kun je je workout zowel licht als zwaar maken, bijna zo zwaar als je zelf wilt (afhankelijk van het type elastiek). Je kunt met een eenvoudig setje weerstandsbanden eenvoudig diverse dumbell-workouts nabootsen.

Gymnastiekringen

Heb je een oudere woning met houten balken als constructie, of heb je een grote boom in je achtertuin? Met gymnastiekringen kun je eenvoudig de meest zware workouts creëren. Deze simpele ringen lijken niet veel te kunnen doen, maar ze geven je de mogelijkheid tot het doen van enkele van de zwaarste oefeningen die er bestaan, zoals bijvoorbeeld een ring-muscle-up. Zoek deze oefening maar eens op op Youtube om te zien hoe zwaar hij is – zeker als je nog niet eens één pull-up kunt doen!

Verstelbare dumbbells

Als je meer wilt doen dan lichaamsgewicht-oefeningen, dan kom je al snel uit bij dumbbells en halters. Verstelbare dumbbells zijn prijzig, maar wel kostenefficient. Ze geven je vaak de mogelijkheid veel verschillende gewichten te gebruiken. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar je hoeft ook niet voor elke paar kilogram een aparte dumbell aan te schaffen. Heb je wel meer ruimte? Dan raden we aan te gaan voor losse dumbbells met vaste gewichten.

Lees ook deze artikelen...