Fietsen met het hele gezin: leuk, ontspannend én gezond!

Hoewel de COVID-19-lockdown voor iedereen een uitdaging is, zijn er nog best wat dingen die we kunnen doen om ons moreel een boost te geven, gezond te blijven én onze kinderen actief te houden. Fietsen met het gezin is daar een geweldig voorbeeld van: het is een heel fijne en gezonde manier om de tijd door te brengen en kostbare momenten te beleven.

Quality time met het hele gezin

Er is niets beters dan als gezin samen te zijn, weg van al die dagelijkse afleidingen zoals werk en telefoonschermpjes. Een fietstocht maken is een leuke manier om een band op te bouwen met je kinderen terwijl je samen de ups en downs van een avontuur deelt (sommige hellingen zijn écht niet te doen…).

Op een rustige route is het gemakkelijk om te praten en de wereld aan je voorbij te zien gaan terwijl je fietst. Op een uitdagende route zal de gedeelde voldoening van het voltooien van je rit je van oor tot oor doen grijnzen. En laten we eerlijk zijn: wat extra quality time kan elk gezin wel gebruiken. Het brengt positieve veranderingen in gezinnen teweeg, omdat je elkaar beter leert begrijpen, meer communiceert en, belangrijker nog, samen plezier hebt.

Wat heb je nodig voor een fietsuitje met het gezin?

Of je nu alleen fietst of met het gezin, dezelfde veiligheidsuitrusting is altijd van toepassing. Als je kinderen net beginnen met zelf fietsen, dan is het verstandig ze hoofd-, knie- en elleboogbeschermers te geven voor een betere bescherming. Althans, als ze al oud genoeg zijn om zelf te kunnen fietsen natuurlijk – anders komt er al snel een handig fietsstoeltje bij kijken.

Als het gaat om het kiezen van de juiste uitrusting en fietsen, zijn er in Nederland gelukkig ontzettend veel mogelijkheden. Fiets je met een baby tot twee jaar, dan kun je een fietsstoeltje of fietszitje overwegen. Voor peuters die net leren rijden, is een fiets met zijwieltjes de beste optie. Wil je graag iedereen bij elkaar houden, of hebben je kinderen nog niet genoeg zelfvertrouwen opgebouwd, dan is een tandem een ​​geweldige manier om een ​​band op te bouwen en ze tegelijkertijd te leren fietsen. Zelfverzekerde rijders van zes jaar en ouder geven misschien de voorkeur aan hun eigen fiets om ze wat meer vrijheid te geven. Tot die tijd is het fietsstoeltje waarschijnlijk de beste optie.

Fietsen met het gezin: gezond en leuk!

Kinderen zijn dol op fietsen, het is leuk en geeft ze onafhankelijkheid en bewegingsvrijheid. Als ouder hoef je dus niet te wachten tot de kinderen oud genoeg zijn om zelf te fietsen, zelfs als ze slechts enkele maanden oud zijn kun je dus al met ze op stap. Fietsen heeft geweldige voordelen voor het lichaam, maar tijdens stressvolle tijden is fietsen ook nog eens ontzettend ontspannend. Tip: probeer eens een nieuwe route door het bos of de natuur, zeker als je normaal jullie tijd midden in de stad doorbrengt. Geloof ons: je kinderen zullen het geweldig vinden!

Lees ook deze artikelen...