Fietsen vs hardlopen – Wat is beter om fit te worden?

Als het erom gaat in vorm te komen, zijn er veel verschillende keuzes die je kunt maken als het om lichaamsbeweging gaat. Je kunt gaan hardlopen, een rondje door de buurt fietsen of naar de sportschool gaan. Maar wat is nu de beste optie? In deze blogpost vergelijken we fietsen en hardlopen en helpen we je beslissen welke optie het beste bij jou past – zodat je direct weet je of een hometrainer kopen of juist hardloopschoenen kopen the way to go is.

First things first: Lichaamsbeweging is altijd goed!

Het is geen geheim dat lichaamsbeweging goed voor je is. Maar soms kan het moeilijk zijn om de motivatie te vinden om in beweging te komen. Het is immers veel gemakkelijker om op de bank te zitten en te Netflixen dan je gympen aan te trekken en te gaan hardlopen. Maar zelfs een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging kan een groot effect op je gezondheid hebben. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat zelfs korte vlagen van lichaamsbeweging je stemming kunnen verbeteren, je energieniveau verhogen, en je risico op chronische ziekten verlagen. Dus als je een reden zoekt om in beweging te komen, bedenk dan dat er veel voordelen te halen zijn uit lichaamsbeweging – in welke vorm dan ook.

Hardlopen vs fietsen – wat is belastender voor je lichaam?

Voor veel mensen is de vraag of hardlopen of fietsen meer belastend is voor het lichaam een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn echter enkele fysieke verschillen tussen de twee activiteiten die de ene uitdagender kunnen maken dan de andere. Zo vereist hardlopen dat je bij elke stap je hele lichaam van de grond tilt, wat je beenspieren en gewrichten zwaar kan belasten. Fietsen, daarentegen, stelt je in staat het grootste deel van de tijd te blijven zitten, wat gemakkelijker kan zijn voor je lichaam. Bovendien geeft fietsen ook een cardio-workout met weinig impact, wat nuttig kan zijn als je je gewrichten niet te veel wilt belasten. Uiteindelijk zijn zowel hardlopen als fietsen uitstekende oefeningen, maar het is belangrijk dat je je eigen fitness doelen en lichamelijke beperkingen in ogenschouw neemt voor je een beslissing neemt.

Waar verbrand je meer calorieën mee?

Het is een klassieke vraag die hardlopers en fietsers al jaren verdeelt – welke verbrandt meer calorieën? Het antwoord, zo blijkt, is niet zo eenvoudig. Volgens een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Sports Medicine, verbrandt hardlopen meer calorieën per minuut dan fietsen. De studie vond echter ook dat fietsen in een matig tempo gedurende een uur in feite meer calorieën kan verbranden dan hardlopen gedurende dezelfde tijd. De reden voor dit verschil is dat hardlopen weliswaar meer calorieën per minuut verbrandt, maar dat het ook een activiteit met een hogere intensiteit is die eerder tot vermoeidheid leidt. Daardoor zijn fietsers in staat een hogere gemiddelde snelheid aan te houden en meer calorieën te verbranden in de loop van een uur. Dus als je zo veel mogelijk calorieën wilt verbranden, is het misschien tijd om je fiets af te stoffen.

Lees ook deze artikelen...