Haal het meeste uit je HIIT-workout met deze 3-minuten hack

Meditatie en intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) lijken misschien tegenpolen. Ik bedoel, wanneer je burpees doet en barbells omhoog duwt, denk je er niet echt aan om kalm te blijven. Toch is het de moeite waard om twee lessen uit de wereld van meditatie mee te nemen naar de sportschool: blijf rustig en beheers je ademhaling. Er is zelfs een school in New York City genaamd LIFTED die HIIT en meditatie combineert.

Tijdens HIIT-training is controle over je ademhaling en tempo van cruciaal belang. Door bepaalde elementen van meditatie op te nemen in de HIIT-training, kan je je atletische prestaties verbeteren en de winst ervan maximaliseren. “In meditatie wordt de adem gebruikt om de geest te concentreren en het centrale zenuwstelsel te kalmeren, waardoor zowel de fysiologie als de psychologie van het individu wordt beïnvloed. Als de atleet dezelfde intentie aan HIIT toe kan voegen, kan een groter tempo van pacing worden bereikt, “zegt Harry Sherwood, een fitnesscoach en mede-oprichter van Consciously, die holistische gezondheidsmeditatiepraktijken onderwijst.

“Een uitdaging waarmee nieuwere atleten worden geconfronteerd, is niet weten hoe ze een intensieve training op de juiste manier moeten volgen. Dus het gebruiken van goed ademwerk is in dit geval essentieel”, legt hij uit.

Meditatie kan atleten ook helpen om zich beter te richten op hun prestaties om resultaten bij te houden en de voortgang te zien, zegt FIT36 HIIT-gecertificeerde trainer en voedingsdeskundige Jessica Kidd. “HIIT vereist focus en intentie op het moment van extreme beweging”, zegt ze. Volgens een studie uit juni 2017 in de Journal of Cognitive Enhancement, kunnen atleten die dagelijkse meditatie-oefeningen doen hun prestaties en aandachtsvaardigheden verbeteren bij intensief werk.

Meditatie kan je daarnaast leren hoe je je ademhaling moet gebruiken om je hartslag in verschillende situaties te beheersen. Als je ademhaling oppervlakkig is, “kun je dit corrigeren door diepere ademhalingen te maken, meer zuurstof naar je cellen en bloed te transporteren, wat meer energie zal kweken”, zegt Kevin Bailey, CSCS, een medische oefening- en post-revalidatiespecialist.

Dus hoe kun je mindfulness-meditatie en HIIT samenvoegen? Ten eerste kan je beginnen met een korte meditatie-sessie voor je in die burpee-houding springt. “Probeer drie tot vijf minuten gerichte ademhaling uit te voeren voordat je gaat trainen. Blijf op de hoogte van de ademhaling tijdens de warming-up en het uitvoeren van HIIT,” suggereert Sherwood.

Houd er rekening mee dat je altijd de controle over de sessie kan terugkrijgen. “Weet altijd dat je je staat kunt beheersen door je adem in te houden. Als je ooit een muur hebt geraakt in HIIT, focus je op je ademhaling en blijf in beweging. Misschien moet je een beetje langzamer lopen en één ademhaling per keer nemen,’ zegt Sherwood. Volg de aanwijzingen van je lichaam.

Lees ook deze artikelen...