Hoe stel je een gewichtsverlies doel

Als je ergens wilt komen, moet je weten waar je naartoe gaat, nietwaar? Hetzelfde geldt voor wanneer je gewicht wilt verliezen. Je moet voor jezelf een doel stellen, om ervoor te zorgen dat je in de goede richting blijft werken.

Als je nog nooit zo’n doel gesteld hebt, of als je simpelweg veel gewicht te verliezen hebt, is het makkelijk om een deadline van 3 maanden – of  12 weken – te hanteren. Dit geeft je 12 weken om je leven ondersteboven te gooien, door beter te eten en effectiever te sporten.

Om het simpel te houden, zijn hier 2 soorten doelen die je kunt stellen en de makkelijkste manier om deze bij te houden.

Gewicht

Het stellen van een streefgewicht is de eenvoudigste manier om zo’n doel te definiëren. Je hoeft alleen een stap op de weegschaal te zetten en kijken hoever je bent. Je moet streven naar een gewichtsverlies van zo’n 1 tot 2 pond per week. Je kan meer verliezen dat dit gedurende de eerste paar weken, maar reken er maar op dat dit zal verminderen.

Een verlies van 1 tot 2 pond is realistischer, en bovendien gezonder. Iets meer dan 2 pond per week en je bent waarschijnlijk ook spieren aan het verliezen, en we willen juist dat vet verbranden, en geen spieren.

Dus, in 12 weken zou een gewichtsverlies van 6 – 12kg redelijk zijn. Kies een getal dat je haalbaar lijkt (het is prima om hoog te richten, dit kan zelfs extra motiveren). Zie je jezelf al 6 tot 12 kg lichter in 3 maanden?

Vetpercentage

Het stellen van een doel op basis van je vetpercentage kost iets meer tijd, omdat het meten ervan niet zo simpel is als het gebruiken van een weegschaal. Als je echter je vetpercentage meet, krijg je een duidelijk beeld van hoeveel vet je verliest.

Een haalbaar percentage lichaamsvet-vermindering is 0.5% per week. 1% is haalbaar, maar dan moet je heel hard je best doen.

In 12 weken is een daling in het vetpercentage met 6% een haalbaar doel.

Meet je vooruitgang eens per week

Zodra gewichtsverlies je doel is, moet je goed bijhouden hoe goed je bezig bent. Weeg jezelf, of bereken je vetpercentage eens per week.

Als je een daling in gewicht of vetpercentage ziet, blijf dan op koers. Als de cijfers echter omhoog gaan, probeer dan wijzigingen aan te brengen, op voedings- of sportgebied. Wees eerlijk tegen jezelf over hoeveel je eet, en hoeveel je sport en probeer goed te kijken waar je veranderingen aan kunt brengen om je doel te bereiken.

Hoe weeg je jezelf correct?

  • Zorg ervoor dat je een goede digitale schaalt hebt, die tot cijfers achter de komma meet (zo is het gemakkelijker veranderingen op te merken)
  • Weeg jezelf op dezelfde tijd en op dezelfde dag
  • Weeg jezelf onder dezelfde omstandigheden (kleding / geen kleding)
  • Weeg jezelf in de ochtend, indien mogelijk (je weegt doorgaans minder in de ochtend)

Kies je startdatum en weeg jezelf op dezelfde dag. Schrijf dit op een vel papier (niet vertrouwen op je geheugen). Weeg jezelf een week later, en schrijf het resultaat op ditzelfde vel papier. Je kan ook je fantasie gebruiken en een tabel maken die de veranderingen per week weergeeft.

Dus. stel jezelf al vast in op succes door een redelijk doel te stellen. Mik niet te laag, en zorg ervoor dat je doel hoog genoeg is zonder onrealistisch te raken. Motiveer jezelf door het geven van een grote beloning als je je doel weet te bereiken. Volg je vorderingen en veranderingen, en binnen 3 maanden zal je zien dat je veel fitter en slanker bent, en misschien zelfs klaar voor nog 3 maanden vooruitgang!

Lees ook deze artikelen...