Past jouw zorgverzekering bij jou?

Een zorgverzekering met een hele hoge dekking op het gebied van fysiotherapie, orthodontie en tandartskosten. Dat kan een heel verstandige keuze zijn. Behalve dan als je laatste bezoekje aan de fysiotherapeut van tien jaar geleden dateert, je kinderen geen beugel nodig hebben en je eigenlijk alleen voor controle bij de tandarts komt. Dan is de kans namelijk groot dat je veel meer premie betaalt dan eigenlijk noodzakelijk is.

Oververzekerd of onderverzekerd?

Het is heel lastig om een ziektekostenverzekering te vinden die precies aansluit bij wat jij nodig hebt. De kans is dan ook groot dat je deels verzekerd bent voor kosten die je niet of nauwelijks maakt, terwijl je tegelijk zorgkosten hebt die juist niet door je verzekering vergoed worden. Het is echter de kunst om een verzekering te vinden die wel zo goed mogelijk past bij je wensen.

Kiezen voor zoveel mogelijk zekerheid is natuurlijk een optie. Je kunt dan een zorgverzekering kiezen met een zo compleet mogelijke dekking. Met zoveel mogelijk behandelingen voor fysiotherapie die vergoed worden. Hele hoge vergoedingen voor orthodontie. Volop dekking voor hulpmiddelen, alle tandartskosten vergoed en ga zo maar door. De kans dat je dan voor verrassingen komt te staan, is klein. Daar staat echter wel een flink prijskaartje tegenover. Best zonde, als je van een groot deel van deze kosten al weet dat je ze niet (meer) gaat maken. Als de kinderen bijvoorbeeld geen beugel (meer) hoeven, of wanneer je eigenlijk nooit bij een fysiotherapeut komt. Op zoek gaan naar een pakket dat op deze gebieden wat minder dekking geeft, kan je dan aardig wat geld besparen.

Andersom kan het natuurlijk ook. Dat je een lekker goedkope zorgverzekering hebt, met lage maandelijkse kosten. Maar dat je vervolgens wel regelmatig met hoge rekeningen wordt geconfronteerd, omdat een deel van de zorgkosten die je maakt niet worden vergoed door de verzekering. Daar zit je waarschijnlijk ook niet op te wachten.

Maak een zo goed mogelijke inschatting

Om te bepalen welke verzekering bij jou het beste past, moet je eigenlijk een zo goed mogelijke inschatting maken van welke kosten je denkt te gaan maken. Bepaalde zaken, zoals de huisarts, kun je buiten beschouwing laten. Deze worden gedekt door de basisverzekering, en die is voor iedereen gelijk. Zeker als het echter om kosten voor fysiotherapie en bijvoorbeeld orthodontie gaat, niet gedekt door het basispakket, valt er heel wat te kiezen. Door een verzekering af te sluiten die het best bij jouw behoeftes past voorkom je dat je maandelijks een te hoge premie betaalt, maar ook dat je vaak met onverwachte rekeningen wordt geconfronteerd.

Lees ook deze artikelen...