Waarom meer sporten een goed voornemen is

We zijn alweer halverwege december, wat betekent dat het nieuwe jaar om de hoek staat. Elk jaar maken we opnieuw goede voornemens, zodat 2023 beter wordt dan 2022. Meer sparen, minder alcohol drinken, stoppen met roken en ga nog maar even door. Meer sporten is één van deze populaire voornemens. Iedereen weet dat bewegen en sporten de kwaliteit van leven verbeteren. Sporten is gezond en kent ontzettend veel voordelen. Lees hieronder waarom (meer) sporten een goed voornemen is en hoe je gemotiveerd blijft.

Waarom sporten?

Sporten, het verbetert je conditie, je bouwt meer spierkracht op en het verkleint het risico op een groot aantal aandoeningen. Dit zijn slechts een aantal positieve veranderingen. Sporten draagt bij aan het behouden van een gezonde levensstijl. Als je regelmatig sport, merk je vanzelf dat het een positief effect heeft op je gezondheid. Sporten en bewegen dragen niet alleen bij aan lichamelijke fitheid, ook is het goed voor je geest. Na het sporten voelen sporters zich ook een stuk beter. Dit heeft o.a. te maken met ‘het gelukshormoon’ serotonine dat vrijkomt. Het stofje geeft je een gelukkig gevoel, zorgt voor een beter humeur en meer zelfvertrouwen. Een fijne bijkomstigheid; het vermindert stress. Naast serotonine wordt er tijdens het sporten ook endorfine en dopamine aangemaakt.

Minder stress en beter slapen

Hoe verminder je stress? Een oplossing is sporten. Je hoort vaak dat sporten helpt tegen stress. Maar als je last hebt van stress zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om naar de sportschool te gaan en je uit de naad te werken. De verleiding is groot om af te zeggen, maar dit is juist het moment om je sportspullen te pakken en gaan. Sporten tegen de stress is verstandig. Kies een sport die je leuk vindt en zorg voor de juiste intensiteit. Door te gaan sporten kan je je ‘hoofd leegmaken’. Het verbetert de werking en het herstel van de bouwstenen in je hersenen die je stressgevoel remmen. Wij adviseren om niet vlak voor het slapen te gaan sporten, want dan kan je minder goed in slaap komen. Ga aan het einde van de middag of aan het begin van de avond sporten. Je voelt je ontspannen en het is tijd voor een goede nachtrust. Door te sporten val je sneller in slaap, slaap je beter en word je uitgerust wakker.

In combinatie met gezond eten

Zoals hierboven besproken, kent sporten verschillende voordelen maar er zijn natuurlijk ook andere factoren die een rol spelen bij het behouden van een gezonde levensstijl. Zo zijn sport en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat je (sport)doel ook is, gezond en gevarieerd eten is altijd goed! Eet voldoende fruit, groente, volkoren producten, noten en vis. Kies voor verse producten en gebruik niet te veel suiker, vet en zout. Drink dagelijks voldoende water en beperk alcohol. Je kan ervoor kiezen om een gezond eetschema op te stellen. Maak een boodschappenlijstje met alle producten die je nodig hebt en pak je boodschappentas. Kies voor een originele tas of laat boodschappentassen bedrukken met een leuke print of tekst. Tassen met opdruk doen het altijd goed en zullen regelmatig gebruikt worden.

Lees ook deze artikelen...