Wanneer ben je goed verzekerd tegen medische kosten?

Iedereen die er wel eens mee te maken heeft gehad,  weet het: kosten voor medische behandelingen kunnen snel flink oplopen. Je wilt voorkomen dat je geen toegang hebt tot bepaalde medische zorg omdat je de kosten ervan niet op kunt brengen. Daarom heeft de overheid de basisverzekering voor iedere Nederlander verplicht gesteld, zodat iedereen in ieder geval de noodzakelijke basiszorg voor een vast bedrag per maand kan ontvangen. Maar is dit voor iedereen voldoende om hoge rekeningen te voorkomen? Of is het altijd noodzakelijk om je ook aanvullend te verzekeren. En hoe weet je of je goed genoeg verzekerd bent?

Extra verzekeren voor de tandarts

Het basispakket is een mooie basis, het woord zegt het al, als het gaat om de dekking van medische kosten. Dankzij deze verzekering, die iedereen verplicht moet afsluiten, hoef je je nooit zorgen te maken om kosten voor de meest essentiële zorg. Een bezoekje aan de huisarts is bijvoorbeeld volledig gedekt, je betaalt er ook geen eigen risico voor. En ook als je een afspraak maakt bij een medisch specialist in het ziekenhuis, of wanneer je hier moet worden opgenomen of onverwacht op de Spoedeisende Hulp belandt, hoef je je geen zorgen te maken om een gepeperde rekening achteraf; dit soort zorg wordt vergoed door het basispakket.

Er zijn echter ook aardig wat kosten die niet zijn opgenomen in dit pakket. Zonde, vinden velen, maar ook wel weer terecht, zeggen anderen. Er is namelijk geprobeerd de kosten van de basisverzekering zo laag mogelijk te houden, zodat de premie voor iedereen te betalen is. De dekking verder uitbreiden kan ook de kosten laten stijgen, wat veel mensen in de problemen kan brengen.

Iets wat daardoor niet in het basispakket zit, is de zorg van tandartsen voor personen van 18 jaar en ouder. Waar kinderen gratis naar de tandarts kunnen, moeten volwassenen er dus voor betalen. Een tandartsverzekering afsluiten is in veel gevallen aan te raden, want de kosten voor een bezoekje aan de tandarts kunnen, zeker als je een behandeling nodig hebt, al snel flink oplopen.

Goed kijken naar wat je nodig hebt

Met het basispakket heeft iedereen een mooie basis in handen, die verder kan worden uitgebreid naar wat mensen prettig vinden of nodig hebben. Zo kun je een extra pakket nemen met veel fysiotherapiebehandelingen. Heb je die vrijwel nooit nodig? Dan kun je beter op zoek gaan naar een pakket dat hier wat minder uitgebreid in vergoedt, want daardoor zou je weer een stuk lagere premie kunnen betalen. Door aanvullende pakketten goed met elkaar te vergelijken, en er eentje te zoeken die aansluit bij wat jij nodig hebt, kom je doorgaans het goedkoopst en toch goed verzekerd uit.

Lees ook deze artikelen...