Zit fysiotherapie in mijn zorgverzekering?

Bijna alle Nederlanders hebben een aanvullende verzekering bij hun zorgverzekering, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of tandheelkunde. Ga jij zelf ook wel eens naar de fysiotherapeut? Of denk je dat je aankomend jaar wellicht naar de fysiotherapeut moet? Denk dan goed na of je je hiervoor wilt verzekeren. Vind je het lastig? Wij praten je erover bij.

Fysiotherapie

Laten we eerst kort stilstaan bij wat fysiotherapie precies is. De laatste jaren is het aantal mensen dat een bezoek bracht aan de fysiotherapeut namelijk flink gestegen. Een verzekering voor de fysiotherapeut wordt ook het vaakst afgesloten.

Fysiotherapie houdt zich bezig met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, bijvoorbeeld nek- en rugklachten en sportblessures. Als je een aanvullende fysiotherapie zorgverzekering 2023 afsluit, worden ook andere behandelingen vergoed, namelijk:

  • Kinder Fysio- of oefentherapeut;

  • Manueel therapeut;

  • Bekkenfysiotherapeut;

  • Oedeemtherapeut.

Basisverzekering

Voor de meeste mensen wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekeringen. Echter, er zijn een aantal uitzonderingen. Voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen krijgen vanaf de 21e behandeling, de fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen worden dus wel zelf betaald. Daarnaast krijgen mensen die last hebben van urine incontinentie de eerste negen behandelingen van bekkenfysiotherapie vergoed. En ook oefentherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar met chronische aandoeningen kunnen alle fysiotherapiebehandelingen vergoed krijgen.

Aanvullende verzekering

De meeste mensen hebben dus een aanvullende verzekering nodig voor fysiotherapie. Het is wel erg belangrijk om kritisch te kijken naar deze verzekering. De meeste mensen hebben namelijk geen aanvullende verzekering nodig voor fysiotherapie. We zetten de voor- en nadelen van een aanvullende fysiotherapie verzekering voor je op een rij.

Voordelen:

  • Het is voordeliger als je veel zorgkosten verwacht;

  • Je hebt meer zekerheid bij onverwachte hoge uitgaven.

Nadelen:

  • Je betaalt ook voor zorg waar je waarschijnlijk nooit gebruik van zult maken;

  • Forse premies;

  • Je bent vaak oververzekerd;

  • Veelal een maximale vergoeding per jaar.

De meeste mensen betalen waarschijnlijk meer aan een aanvullende verzekering fysiotherapie dan nodig is. Ben je gezond en doe je niet aan risicovolle sporten, dan heb je waarschijnlijk geen aanvullende verzekering nodig en ben je goedkoper uit als je per behandeling betaalt. Als je een grote kans hebt om blessures op te lopen door een sport die je beoefent, dan is het overwegen van een aanvullende verzekering het waard. Ook als je vaak last hebt van je nek of rug, of zwakke gewrichten hebt, kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten en wellicht naar een duurdere variant te kijken.

Lees ook deze artikelen...