ZZP personal trainer worden? Dit moet je weten!

Vind je sporten en mensen trainen het allerleukste? Dan ben je vast personal coach of wil je een privé trainer worden. Als personal trainer kun je elke dag doen waar je goed in bent, je eigen baas zijn… en een mooi centje verdienen.

Veel personal trainers zijn verbonden aan sportscholen, maar er zijn ook trainers die helemaal alleen werken en bijvoorbeeld lessen aanbieden bij mensen thuis. Meer en meer Nederlanders hebben de afgelopen jaren voor een personal trainer gekozen, omdat samenwerken vaak effectiever is dan zelf naar de gym gaan. In het kort: als personal trainer kun je mooie zaakjes doen.

Wil je graag een personal trainer worden? In dit artikel zeggen we je wat je allemaal moet weten!

1. Zorg dat je ervaren genoeg bent

De meeste personal trainers beginnen hun carrière in de gym, omdat ze zelf graag sporten of omdat ze een lange tijd op een hoog niveau hebben gesport. Veel pt’s zijn bijvoorbeeld ex-voetballers! Als je verbonden bent aan een gym, ben je meestal in loondienst. Over het algemeen verdien je dan iets minder dan als zzp’er, maar kun je wel veel ervaring opdoen én je hebt altijd werk en loon. Wel zo fijn.

Ook de opleiding Fitnesstrainer A is heel relevant om te volgen als je personal trainer wil worden. Deze opleiding is super handig voor iedereen die wil werken in de fitness branche. Je leert er alle competenties die je nodig hebt, zoals overtuigingskracht en sociale skills.

2. Registreer je bij de KVK

Heb je enkele jaren ervaring en lijkt het je tijd om als zelfstandige aan de slag te gaan? Dan moet je je uiteraard registeren bij de KVK. Het grote voordeel aan freelancen is dat je veel vrijheid hebt in de manier waarop je traint en welke klanten je helpt. Het nadeel is dat je minder kunt verdienen als je niet veel klanten hebt en alles zelf moet doen. Je moet dus zelf je klanten vinden en zelf je facturen verzenden. En als je merkt dat een van je klanten jouw factuur niet betaalt, moet je misschien zelfs een incassobureau inschakelen. Dit incassobureau zorgt er dan voor dat jij je – zuurverdiende – centjes toch ontvangt.

3. Ga netwerken!

Als personal trainer ben jij je eigen visitekaartje… en in veel gevallen is je lichaam ook een beetje je visitekaartje. Zorg er dus voor dat je er altijd goed uitziet en dat je genoeg reclame maakt voor je bedrijf. Dat kan op social media, maar ook in allerlei doodnormale situaties kun je netwerken. Vertel aan mensen dat je een personal trainer bent en bijvoorbeeld een eerste lesje aan een scherpe prijs wilt geven. Wie weet haal je zo nieuwe klanten binnen.

4. Software kan je leven veel makkelijker maken

Zoals hierboven al vermeld: als je ZZP’er wordt, moet je zelf veel dingen regelen. Zelf je schema’s opstellen, zelf je facturen bijhouden … maar wist je dat er allerlei handige software bestaat die al dit werk van je overneemt? Zo is software voor gepersonaliseerde trainingsschema’s erg populair want het scheelt je zo veel tijd. Tijd die je opnieuw kunt gebruiken om meer cliënten te helpen!

Lees ook deze artikelen...