De mythen en feiten van supplementen

Als je gaat beginnen aan een fitnessprogramma, is er geen twijfel over mogelijk dat je ook op zoek gaat naar een van de vele supplementen die je zou kunnen gebruiken om je workout een extra boost te geven. Voordat je echter de winkel induikt en een lading potjes en powerbars inslaat, is het belangrijk te weten welke supplementen daadwerkelijk effect zullen hebben op je training. Zorg ervoor dat als je toch je pinpas trekt voor gewichtsverlies of spieropbouw, je in ieder geval wat goeds koopt. Hieronder vind je enkele mythen en feiten over diverse supplementen.

Creatine zorgt voor spiergroei

Een gemeenschappelijke overtuiging is dat door het nemen van creatine, je direct kilo’s spiermassa zal aankomen. Helaas is dit volledig onjuist. Terwijl creatine je inderdaad kan helpen met het opbouwen van spieren, doet het dit door het verstrekken van hoge-energie moleculen die als het ware brandstof zijn voor je spiersamentrekkingen. Alleen als je die extra energie ook daadwerkelijk gebruikt om harder te werken tijdens je workout, zal je een versnelde spiergroei zien. Mensen die simpelweg creatine slikken en verder geen aanpassingen maken aan hun workout, zullen niet de resultaten boeken die ze zoeken.

Caseïnepoeder is het beste supplement voor het slapen gaan

Een andere veelvoorkomende mythe op gebied van supplementen waar je misschien voor zou vallen, is dat caseïne altijd het beste is voor het slapen gaan. Elke nacht drink je weer een shake, denkende dat je je spieren de beste eiwitbron geeft. Hoewel het waar is dat caseïne de langzaamste vorm van verteerbare eiwitten is, is het belangrijk om het volgende supplementen feit te beseffen: Nog beter dan eiwit poeder is een vorm van eiwit die afkomstig is van echt voedsel. Probeer daarom in plaats van de caseïnepoeder eens cottage cheese. Deze bevat caseïne-eiwit en zal meer tijd nodig hebben om af te breken dan een vloeibare vorm van eiwit.

BCAA’s zijn nodig om spierverlies te voorkomen

Een andere veel voorkomende mythe is dat als je spierverlies wilt voorkomen, je een groot aantal gram van aminozuren (BCAA’s) per dag toe te voegen. Terwijl deze aminozuren helpen met spierontwikkeling en reparatie, moet je begrijpen dat je totale eiwitiname een stuk belangrijker is. Als je voldoende eiwitten inneemt, is aanvulling van de voeding echt niet nodig. Er kunnen kleine voordelen zijn bij het toevoegen van deze bijzondere aminozuren aan het dieet, maar als je genoeg gemengde voeding eet, is de kans groot dat je deze aminozuren al in voldoende mate binnenkrijgt.

Fatburners zullen drastisch je metabolisme verhogen

Als je op zoek bent naar een ripped lichaam na een periode van training, dan kun je overwegen om een van de populaire fatburners op de markt te proberen. Hoewel deze kunnen helpen om extra energie te leveren tijdens een slopende trainingen, zal je teleurgesteld zijn als je hoopt dat ze drastisch je stofwisseling een boost geven, zodat je niet of minder op je voeding hoeft te letten. Deze fatburners kunnen een lichte impuls aan je metabolisme geven, maar niet in dergelijke mate om over naar huis te schrijven. Je zal nog steeds op je voeding moeten letten, en ook zal je nog steeds naar de sportschool moeten gaan. Ga er dus niet vanuit dat de fatburners het vet voor je zullen laten verbranden.

Multivitaminen bevatten alle voedingsstoffen die je nodig hebt

Onze laatste mythe is dat als je iedere dag een multivitamine inneemt, je je geen zorgen hoeft te maken over het binnenkrijgen van voldoende hoeveelheden van voedingsstoffen via je dieet. Terwijl multivitamine een goede supplement is om te nemen voor extra zekerheid, blijft het feit dat je bijna altijd beter af bent om de voedingsstoffen door middel van echt voedsel binnen te krijgen, omdat deze beter opgenomen worden (en je krijgt ook andere voedingsstoffen binnen, zoals vezels). Neem de multivitamine, maar probeer toch je eisen te voldoen door middel van uw dieet.

Houd al bovenstaande tips in je achterhoofd als je op zoek gaat naar nieuwe supplementen. Terwijl het waar is dat supplementen je diverse voordelen kunnen bieden, is het belangrijk te weten hoe je ze goed gebruikt en wat eventuele alternatieven zijn.

Lees ook deze artikelen...