Hoe beginnen met hardlopen? Volg deze tips en adviezen

Mocht je WordFit een beetje in de gaten houden, dan weet je dat hardlopen een van de beste manieren is om in vorm te komen. Als je nog geen hardloper bent of net voor het eerst een hardloopschema onder je neus hebt gekregen, dan leert deze post je hoe je kunt beginnen met hardlopen met tips en advies rechtstreeks afkomstig van deskundigen en loop-experts. Lees je mee?

Waarom beginnen met hardlopen?

Wat zijn een paar goede redenen om met hardlopen te beginnen? Ten eerste kan het heel leuk zijn! Hardlopen is een activiteit die je geest en lichaam uitdaagt en je tegelijk de tijd geeft om na te denken of juist even je gedachten te verzetten. Hardloopschoenen aan en gaan! Er is niets zo leuk als een rondje hardlopen volbrengen zonder te stoppen omdat het te zwaar was – het voelt geweldig! Ten tweede heeft hardlopen veel voordelen voor de gezondheid, waaronder gewichtsverlies, verbeterde bloeddruk, verminderde kans op diabetes en hartziekten, en ga zo maar door. Ten slotte – en dit is best een belangrijke – kan hardlopen je leven redden. Ja, écht. Het is aangetoond dat mensen die minstens vier keer hardlopen per week hun risico om aan welke oorzaak dan ook te sterven met 50% verminderen. Dat is een verbazingwekkende statistiek!

Als je ervan overtuigd bent dat hardlopen iets voor jou is, zijn hier wat tips om te beginnen met hardlopen:

1) Begin rustig

Probeer niet om je eerste keer 5 kilometer te rennen. Begin met een afstand en tijd die comfortabel en hanteerbaar aanvoelt. Begin bijvoorbeeld met een aantal minuten per keer hard te lopen, gevolgd door enkele minuten wandelen. Langzaam beginnen als je begint met hardlopen is om vele redenen een goed idee. Om op een goede manier te kunnen hardlopen moet je dat kunnen doen in een tempo dat comfortabel en hanteerbaar aanvoelt. Zo voorkom je dat er blessures ontstaan door te snel te veel te doen.

Hoe meer tijd je bijvoorbeeld besteedt aan wandelen tussen je loopjes door, hoe minder waarschijnlijk het is dat je je tijdens het hardlopen bezeert. Deze looppauzes kun je na verloop van tijd steeds korter maken. Behalve dat je lichamelijk gezond blijft door niet te veel te doen, kun je je, als je langzaam begint, ook mentaal beter over jezelf voelen omdat er geen druk of stress op jezelf komt te staan tijdens het proces van leren hardlopen. Langzaam beginnen betekent dat je de touwtjes in handen hebt en het hele proces stapje voor stapje uitvoert, wat altijd een goede zaak is als je ergens nieuws mee begint.

2) Bouw elke loopsessie langzaam op

Naarmate je je meer op je gemak voelt met hardlopen, verhoog je geleidelijk je afstand en tijd. Als je jezelf te veel opjaagt, is de kans groter dat je jezelf blesseert en dan gedwongen bent helemaal met hardlopen te stoppen. Het is altijd beter om je hardlopen geleidelijk op te voeren, zodat je lichaam aan de activiteit went en je het op lange termijn kunt volhouden. Dit klinkt misschien vrijwel hetzelfde als het punt hiervoor, maar er is een wezenlijk verschil. Want ondanks dat het goed is om lanzgaam te beginnen, is het óók belangrijk om steeds een stapje harder te gaan om zo je conditie en loopvermogen op te bouwen. Je moet jezelf namelijk uitdagen, wil er iets gebeuren.

3) Maak je niet druk over snelheid

Maak je in het begin niet te druk over hoe snel je loopt. Concentreer je op je ademhaling terwijl je loopt, maar ook op de techniek van het lopen. Als mensen in de buurt je zonder enige moeite passeren, laat je daar dan niet door hinderen – het is geen wedstrijd! Het is belangrijker dat je van de activiteit gaat genieten dan dat je jezelf te hard pusht en uiteindelijk stopt vanwege een blessure. Probeer van de omgeving om je heen te genieten als je buiten rent door je zintuigen te gebruiken – kijk naar verschillende dingen, luister goed, ruik de lucht of de bloemen aan de bomen als ze bloeien… Dit zal je geest ervan weerhouden te denken aan het feit dat je moe bent en het zal ook de tijd sneller doen gaan. Daarnaast zul je hardlopen beginnen te associeren met leuke dingen in het leven.

4) Luister naar muziek

Sommige mensen vinden hardlopen met muziek heel prettig omdat ze zich dan minder concentreren op hoe moe ze zich misschien voelen, anderen worden simpelweg ontzettend gemotiveerd van een bepaalde song of playlist. Of je een fan bent van het luisteren naar muziek of niet is jouw beslissing, maar als je toch besluit het te proberen, houd er dan rekening mee dat niet alle oordopjes even geschikt zijn voor vocht en zweet. Investeren in een goed paar sportoordopjes is geen overbodige luxe!

5) Investeer in een goed paar loopschoenen

Als je begint met hardlopen, is het belangrijk te investeren in een goed paar hardloopschoenen. Het dragen van de verkeerde soort schoen kan tot blessures leiden, dus is het van cruciaal belang dat je een paar schoenen vindt die voor hardlopers ontworpen zijn. Je kunt naar een gespecialiseerde sportzaak gaan of zelfs online wat onderzoek doen om uit te zoeken welk type schoen het beste voor je is. Veel hardloopwinkels bieden je de mogelijkheid om ter plekke verschillende schoenen uit te proberen.

Lees ook deze artikelen...