Vliegangst? Leer ermee om te gaan

Buiten het feit dat je geweigerd kan worden bij het boarden, is alcohol drinken tijdens het vliegen ook slecht.

Veel mensen vinden het een hel: vliegen. Maar als je naar de andere kant van de wereld op vakantie wil of je moet voor een zakenreis ergens heen, dan zit er helaas toch vaak niets anders op. Heb je vliegangst? Lees dan onderstaande tips.

Veilig

Ongeveer een op de drie mensen heeft angst om te vliegen. Die angst zit ‘m in verschillende dingen. Angst om neer te storten, angst voor kleine ruimtes, angst voor de hoogte en ga zo maar door. Wat belangrijk is, is te kalmeren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Even je gedachten opzij zetten’, is lastig, maar probeer het ook niet erger te maken dan het is. Wanneer je in een auto zit, dat een stuk onveiliger is dan een vliegtuig, maken veel mensen zich veel minder zorgen. Wanneer je dat jezelf steeds inpraat, kan het wat angst wegnemen.

Alcohol

Maar die angst wordt natuurlijk niet helemaal weggenomen. Veel mensen drinken daarom volop alcohol, om zich te ontspannen en er met hun hoofd niet bij te zijn. Buiten het feit dat je geweigerd kan worden bij het boarden, is alcohol drinken tijdens het vliegen ook slecht. Wanneer je alcohol drinkt en je zit stil, ga je veel meer piekeren. Je denkt sneller over de dingen na die fouten kunnen gaan. Bovendien versterkt alcohol op grote hoogte je dronkenschap en kan je onrustig worden. Datzelfde geldt voor koffie, dat ook dus niet is aan te reden.

Wat je wel kan doen om de angst weg te nemen, is door oefeningen te doen in het vliegtuig, waardoor je geestelijk meer rust in je lichaam hebt. Durf je ├╝berhaupt je stoel niet uit, dan kan je voor vertrek ook een pilletje innemen, zoals Xanax van de huisarts. Dit is geen slaappil, maar het zorgt er wel voor dat je rustig bent en een goed evenwichtsgevoel hebt. Ook kan je Nervovit gebruiken. Een pilletje dat je rustig maakt en kalmeert. Dit wordt ook vaak gebruikt bij bijvoorbeeld studenten die een examen hebben of mensen die moeten afrijden.

Spelletje

Veel mensen vinden het idee eng om te vliegen. Maar wanneer je eenmaal in je stoel zit, kan je je met andere dingen bezighouden, zodat je ‘vergeet’ dat je vliegt. Pak een goed boek, kijk een leuke film of doe een spelletje. Het zet je gedachten opzij en je focust je op iets anders. Na verloop van tijd merk je dan dat er weinig is om bang voor te zijn.

Wie in deze tips niets ziet, kan zich ook aanmelden bij verschillende organisaties die zich hebben gespecialiseerd in het omgaan met vliegangst, zoals VALK. Dit samenwerkingsverband van de KLM, de Universiteit Leiden, Transavia, ArkeFly, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol helpen persoonsgericht mensen met hun vliegangst. Zij stellen dat 98 procent van de mensen hun vliegangst hier kwijtraakt.

Ga je dus vliegen en heb je angst? Houd rekening met onze tips. Alvast een goede vlucht!

Lees ook deze artikelen...