Wat kun je doen om aura migraine te voorkomen?

Voor veel mensen met migraine is de aura migraine een waarschuwing op de hoofdpijn die komen gaat. Je ziet met aura migraine lichtflitsen, je mist een deel van je zicht, je voelt je zwak en je kunt moeite hebben met praten en concentreren. Deze fase van migraine is een angstaanjagende fase. Wanneer dit je voor het eerst overkomt, is de kans groot dat je denkt dat je een herseninfarct of een tia hebt. En dat is ontzettend eng. Over het algemeen duurt deze fase niet al te lang, zo’n 5 tot 60 minuten. Maar wel lang genoeg om je de stuipen op het lijf te jagen! Zo’n 20% van de mensen met migraine heeft voor de daadwerkelijke migraine-aanval begint eerst een episode met aura migraine. Aura migraine, ook wel oogmigraine genoemd, komt ook voor bij mensen die geen hoofdpijn krijgen. Ook dan is er, over het algemeen, verder niks aan de hand. Een tijdelijke “kortsluiting” die je dwingt een pas op de plaats te maken.

Hoe kun je aura migraine voorkomen?

Om te weten hoe je aura migraine kunt voorkomen is het belangrijk dat je weet wat migraine aura triggers zijn. Ieder mens is weer anders en dus kan het zijn dat de trigger van een ander geen invloed heeft op jou. Jij kan bijvoorbeeld getriggerd worden door alcohol, terwijl een ander daar totaal geen last van heeft. Een ander kan bijvoorbeeld een aanval krijgen door stress of sterk gekruid eten en dat hoeft dan weer niet van invloed te zijn op jou. Toch zijn er wel triggers te benoemen die, in veel gevallen, een aura migraine aanval kunnen veroorzaken. Nogmaals: dat wat voor een ander geldt, hoeft niet op jou van toepassing te zijn.

Je kunt aura migraine voorkomen door de bekende triggers uit de weg te gaan óf juist uit te vinden of deze triggers iets met jou doen. De volgende triggers zijn de boosdoeners waarvan bekend is dat ze migraine-aanvallen kúnnen uitlokken:

  • Jezelf te zwaar belasten
  • Stressvolle periodes
  • Alcohol, cafeïne of nicotine
  • Veranderingen in het weer
  • Een verstoorde slaapcyclus
  • Gespannen lezen of televisiekijken
  • Fel of flikkerend licht, lawaai of geuren
  • Hormonale schommelingen
  • Vochttekort

(Bron: https://care4migraine.nl/over-migraine/migrainetriggers)

Een lang verhaal kort?

Zorg goed voor jezelf. Drink voldoende water, neem voldoende rust. Zorg dat je een goede nachtrust krijgt en voorkom stress. Dat is niet alleen gezond voor je lijf, maar ook voor je geest. Aura migraine is een aandoening waar je secuur mee moet omgaan. Het kan een enorme invloed hebben op je leven, op je functioneren. Door goed voor jezelf te zorgen verminder je de kansen op een aanval.

Lees ook deze artikelen...