Welke vitaminen zijn goed voor je?

Welke vitaminen voor jou lichaam goed zijn, is afhankelijk van wat je lichaam precies nodig heeft. Het kan zijn dat je bepaalde vitaminen niet binnen krijgt doordat je bepaald voedsel niet eet. Eet jij bijvoorbeeld geen vis? Dan mis je Omega 3 vitaminen. Omega 3 heeft veel voordelen aan het lichaam en is daarom eigenlijk niet onmisbaar. Het is natuurlijk niet zo dat je ziek wordt of dood gaat als je deze vitaminen niet neemt, maar het kan wel zijn dat je sneller ziek wordt of sneller moe bent. Mensen die bijvoorbeeld weinig groenten en fruit eten, hebben hier ook vaker last van. Wil je meer weten over vitamines? Lees dan een stukje verder!

Welke vitaminen voor vermoeidheid?

Ben jij altijd snel vermoeid of futloos? Dan kan het zijn dat je bepaalde vitamines mist die lichaam nodig heeft om energiek te zijn. Veel verschillende vitamines dragen bij aan het genereren van energie of geven een energiek gevoel. Een voorbeeld van die vitamines zijn:

  • Vitamine B2, B3, B5, B6, B11 en 12
  • Vitamine C
  • IJzer
  • Magnesium 

Om je fit te voelen is het belangrijk dat je genoeg slaapt, beweegt en voeding binnen krijgt. Magnesium helpt vaak bij een betere nachtrust. Het kan natuurlijk wel eens zo zijn dat je bepaalde stress ervaart in je leven die je slaapritme beïnvloeden. Dan kun je Magnesium slikken om rust in je hoofd te creëren waardoor je sneller in slaap valt en langer in slaap zult blijven.

Over het algemeen kan je lichaam vermoeid aanvoelen wanneer er vitaminen te kort zijn. Dan kun je nog zo goed slapen, maar zul je nog steeds vermoeid kunnen zijn. Het is wat dat betreft belangrijk dat je onderzoek doet naar de missende vitamines. Je kunt je bloed laten onderzoeken bij een GGD of dokter om uit te zoeken welke supplementen je nodig hebt. 

Visolie of Omega 3

Omega 3 is een onverzadigd essentieel vetzuur die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je die uit voedsel of supplementen haalt. Omega 3 is opgebouwd uit drie vetzuren. Dat zijn (ALA) Alfa-linoleenzuur, EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur). Omega 3 wordt ook wel visolie genoemd omdat visolie deze drie vetzuren bevat. Omega 3 is goed voor het hart, de bloeddruk en de triglyceridenspiegel. Zeer aan te raden voor mensen die geen vis lusten en het dus ook niet eten.

Het allerbeste is om alle vitaminen uit voeding te halen, maar in sommige gevallen kan het zijn dat je ze niet binnen krijgt doordat je het niet lust. In dat geval kun je dan supplementen gebruiken.

Lees ook deze artikelen...