Zo kunnen maaltijdvervangers je helpen met afvallen en fit blijven

Heb je moeite om af te vallen? Heb je het gevoel dat al je inspanningen tevergeefs zijn? Zo ja, dan is het misschien tijd om iets nieuws te proberen.

Veel mensen denken dat de enige manier om succesvol af te vallen door dieet en lichaamsbeweging is. Misschien heb je dit al eerder geprobeerd met weinig succes, want de meeste diëten mislukken na 6 maanden. Waar het wél aan ligt: voeding en lichaamsbeweging volgens het calories in, calories out principe: verbrand je meer calorieën dan je binnen krijgt, dan val je af. Easy as that. En daar kunnen maaltijdvervangers je héél goed bij helpen.

Maaltijdvervangers en afvallen

Sterker nog: maaltijdvervangers zijn voor veel mensen een effectieve aanpak zijn om af te vallen. Een maaltijdvervanger is precies wat het klinkt: een voedselvervanger die evenveel voedingsstoffen levert als een maaltijd zou doen, maar met minder calorieën of minder vet dan gewone voedingsmiddelen doen. Het gebruik van deze vervangers kan om vele redenen succesvol zijn, onder meer door de beperking van de calorie-inname en het ontbreken van beperkingen op de soorten voedsel die gegeten kunnen worden. Als je aan zwaarlijvigheid lijdt, kunnen maaltijdvervangers een redder in nood zijn.

Hoe werken maaltijdvervangers?

Het belangrijkste doel bij het afvallen is om het aantal calorieën in je dieet te verminderen. Door maaltijden te vervangen door proteïne shakes of repen, kan men voorkomen dat men te veel calorieën binnenkrijgt bij het eten van echt voedsel. Dit komt omdat maaltijdvervangers vaak op een optimale manier zijn samengesteld: ze bevatten precies de juiste hoeveelheden vitaminen, mineralen, eiwitten en andere macronutriënten, speciaal voor een bepaald doel ingericht. Daarnaast zijn maaltijdvervangers er in veel verschillende soorten. Je kunt denken aan eenvoudige eiwitrepen voor een pure proteïneboost, maar er zijn zelfs complete maaltijden in een shake.

Kun je al je normale eten vervangen door maaltijdvervangers?

Al je gewone eten vervangen door maaltijdvervangers is niet nodig en misschien niet de beste manier. Het kan een prima manier zijn om je calorie-inname te verminderen, maar het is belangrijk dat je nog steeds gevarieerd en gezond eet om er zeker van te zijn dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Het Voedingscentrum stelt bijvoorbeeld dat je met maaltijdvervangers misschien wel de gunstige effecten die we zien van bepaalde voedingsmiddelen zoals groeten, fruit en vis op je gezondheid missen. Dit is waarom het verstandig is een maaltijdvervanger eerder als een aanvulling te zien dan als échte vervanger van al je voedsel. Veel mensen kiezen ervoor om één of twee maaltijden per dag te vervangen met een maaltijdvervanger: een prima keuze!

Als je moeite hebt om af te vallen, is het misschien tijd om wat maaltijdvervangers uit te proberen. Het zou je leven wel eens kunnen veranderen. Let daarbij overigens wel op het advies van het voedingscentrum: ‘Belangrijk om op te letten is of er eiwitten in zitten. En dat er niet meer vitamines en mineralen in zitten dan ongeveer 100 procent van wat je nodig hebt. Want van sommige vitamines en mineralen kun je echt teveel binnenkrijgen. Dus dat is goed om op te letten.’

Heb je vragen over maaltijdshakes of maaltijdvervangers? Schroom dan niet ons een berichtje te sturen: we vertellen je graag meer óf geven je advies over welke vervangers voor jou de juiste keuze zijn. Succes!

Lees ook deze artikelen...