Sportscholen dicht? Volg thuis deze 7 stappen om tóch aan je zomerbody te werken!

Was je vorig jaar nét lekker bezig in de sportschool, kwam plots die lockdown op ons pad. Ook nu zijn de gyms in Nederland helaas nog gesloten, maar dat betekent natuurlijk niet dat je niets kunt doen om alsnog aan je zomerbody te werken én mentaal lekker in je vel te zitten. Vandaag geven we je 7 door experts ondersteunde tips om ook thuis een goddelijke body te kweken!

Focus je op wat je wél kunt doen

Laten we eerlijk zijn: we hebben weinig controle over het coronavirus. Je hebt echter wél de controle over lichaamsbeweging, voeding, slaap, het bellen van vrienden – positief gedrag waarvan we zouden willen dat we het vaker deden. Door simpelweg ergens mee te beginnen, beloon je jezelf met een heuse portie dopamine, een molecuul dat vrijkomt wanneer je een doel bereikt. Dit kan op zijn beurt weer motiveren om dat gedrag te herhalen. Dit kan zo simpel zijn als jezelf vertellen dat je goed bezig bent geweest door die sportlegging aan te trekken en te gaan rennen, of die chocolade toch te laten liggen. Het klinkt vaag, maar het werkt.

Blijf actief

We weten hoe makkelijk het is om op de bank neer te ploffen. De sportscholen zijn toch dicht, right? Niet dus! Zelfs meer dan je lichaam hebben je hersenen deze training nu nodig. Het is je belangrijkste orgaan in je lichaam, dus je moet er goed voor zorgen. Naast sporten en goed eten, houd je je brein ook scherp en in topconditie door te lezen, puzzels op te lossen en spelletjes te spelen. Ja, je kunt dus gewoon in topconditie blijven door te gamen…

Ga rennen!

Rennen is een geweldige optie om actief bezig te zijn en je hebt er geen sportschool voor nodig. Enkele van de meest basale en onderbenutte componenten voor hardlopen zijn echter het versterken van de juiste gebieden en ervoor zorgen dat je mobiel genoeg bent. Dus besteed een deel van die nieuwe tijd aan het verhogen van de kuit, omgekeerde lunges en het strekken van de hamstring. Heb je dat allemaal onder de knie, trek je sport top dan aan en begin lekker met een minuut hardlopen afwisselend met een minuut wandelen.

Koop een kettlebell

Als je fit, functioneel en dynamisch wilt zijn, dan is de kettlebell waarschijnlijk het meest onderschatte en over het hoofd geziene apparaat. Het kan worden gebruikt voor een breed scala aan oefeningen op alle fitnessniveaus, van deadlifts tot hip thrusts, lateral raises, lunges en ga zo maar door. Met wat kettlebells in huis kun je de workout van je leven hebben!

Maak een plan

Bepaal in het begin van de week op welke dagen je wilt trainen (tip: sporten voordat je gaat werken kan je productiviteit verhogen), en bepaal vervolgens een tijd en een plaats voor de training. Omdat motivatie komt en gaat, zeggen experts dat het hebben van een vast plan aan het begin van de week een deel van de besluitvorming zal wegnemen en je de focus zal geven om door te gaan in plaats van te debatteren over je motivatieniveaus. Just do it!

Train op een manier die voor jou het beste werkt

Bepaal wat je wilt bereiken en zoek een routine of programma dat is afgestemd op jouw doelen. Wil je spieren opbouwen? Afvallen? Focussen op het verliezen van vet? Slimme training kan je helpen je doelen succesvol te bereiken, en een deel van dit slimme trainen is door te erkennen dat we door de pandemie onder nieuwe niveaus van stress staan. Of het nu gaat om omgevingsstress, mentale stress of fysieke belasting, het is belangrijk om je trainingsroutine aan te passen om deze nieuwe manier van leven het beste in balans te brengen.

Combineer krachttraining met cardio

Afhankelijk van je fitnessdoelen, kan het combineren van krachttraining met een cardioregime je de beste resultaten opleveren. Als het je fitnessdoel is om spieren op te bouwen, dan hoef je je geen zorgen te maken dat cardio de spieren die je hebt opgebouwd zal verbranden. Sterker nog: het zal hun kracht en uithoudingsvermogen helpen verbeteren. En het mooiste van alles is dat je met vrijwel alle dames sportkleding beide perfect kunt uitvoeren. Als het je fitnessdoel is om vet te verbranden, zal cardio helpen, maar door krachttraining toe te voegen zal de spiermassa toenemen waardoor calorieën worden verbrand, zelfs als je in rust bent.

Lees ook deze artikelen...