Dit is hoe koolhydraatarm eten je seksdrive beïnvloed, zeggen experts

Koolhydraatarm eten is tegenwoordig dé manier om af te vallen. De veronderstelde voordelen van het ketogene dieet zijn echter al vele jaren zwaar besproken. Talloze mensen hebben het beperkende dieet veroordeeld als zijnde uiterst schadelijk voor iemands algehele gezondheid , waarbij het zelfs het “slechtste rage dieet” wordt genoemd in een jaarlijkse lijst uitgegeven door het US News and World Report. Anderen zweren erbij, gezien het feit dat koolhydraatarm eten je snel kan laten afvallen. Sommige mensen beweren dat het volgen van het Keto-dieet je zin in seks kan stimuleren. Een aantal gezondheidsexperts zijn het echter onverbiddelijk oneens met deze theoretische notie.

Ketogeen dieet

“Het ketogene dieet is een koolhydraatarm dieet met een inname van 20 tot 50 gram koolhydraten per dag, relatief veel vet en gematigd eiwit,” legt voedingsdeskundige Lily Soutter uit aan The Independent. “Enkele belangrijke problemen met het volgen van een ketogeen dieet zijn de mogelijke bijwerkingen, zoals veranderingen in hormonale balans.

“Sommige onderzoeken suggereren dat een dieet met een zeer lage koolhydraten een daling van de schildklierfunctie kan veroorzaken, wat niet alleen leidt tot vermoeidheid en een slecht humeur, maar ook een negatief effect kan hebben op het libido.” Het keto-dieet werd eerst gebruikt voor de behandeling van kinderen met epileptische aanvallen, in tegenstelling tot mensen die op een verantwoorde manier gewicht wilden verliezen.

Energiedaling

Mensen die met het keto-dieet experimenteren, kunnen een drastische energiedaling ervaren als gevolg van een gebrek aan koolhydraten in hun dagelijkse voeding, wat op hun beurt hun geslachtsdrift zou kunnen beïnvloeden. “Met het ketogene dieet, dat rijk is aan vet, voldoende eiwitten en weinig koolhydraten, schakelt je lichaam over van het gebruik van koolhydraten voor energie tot vetverbranding omdat je de koolhydraten niet eet”, zegt dr. Marilyn Glenville , voedingsdeskundige en auteur van The Natural Gezondheidsbijbel voor vrouwen.

“Koolhydraten zijn de voedingsmiddelen die ons normaal gesproken energie geven, dus wanneer iemand voor het eerst met dit soort dieet begint, kunnen ze zich erg moe voelen en worden uitgeroeid. Ze kunnen ook hoofdpijn krijgen en een gevoel van griep hebben. De seksdrive kan dan behoorlijk laag zijn omdat de persoon zich niet lekker voelt.”

Hormomen

Een verminderde inname van koolhydraten kan ook de manier veranderen waarop uw lichaam hormonen produceert die inherent zijn gekoppeld aan het libido. “Er zijn aanwijzingen dat koolhydraatarme voeding de productie van het stresshormoon cortisol kan verhogen en een negatieve invloed kan hebben op de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA)-as, de drie klieren die essentieel zijn om onze hormonen in balans te houden,” zegt Soutter .

“Op de lange termijn, als onze koolhydraatconsumptie te laag is, kan het ook onze productie van een hormoon genaamd leptine onderdrukken, wat uiteindelijk de capaciteit van ons lichaam kan verstoren om geslachtshormonen te reguleren.”

Lees ook deze artikelen...