Deze 6 superfoods maken korte metten met ontstekingen

Een ontsteking is een immuunrespons van het lichaam op beschadigde weefsels. Het is het begin van het genezingsproces en zonder dat zou het lichaam niet kunnen genezen en herstellen. Je kunt een ontsteking het beste zien als de reactie van het lichaam op snijwonden, kneuzingen, breuken, spiertranen, infectie en andere vormen van trauma waarbij je zwelling ziet en pijn voelt. Maar er is een andere vorm van ontsteking die moeilijker te detecteren is, namelijk systematische ontstekingen.

Systematische ontstekingen

Systematische ontstekingen worden vaak chronisch en kunnen een groot aantal facetten van uw algehele gezondheid negatief beïnvloeden. Symptomen van chronische ontsteking variëren, maar enkele veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, gewrichtspijn, zweertjes in de mond, gas, opgeblazen gevoel, pijn op de borst, koorts en huiduitslag.

Chronische ontsteking kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar het is vaak gerelateerd aan e levensstijl. Hoge stressniveaus, slechte slaapgewoonten en een dieet met veel geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen kunnen allemaal ontstekingen veroorzaken. Wat kun je doen om systemische ontstekingen te bestrijden? Zorg er om te beginnen voor dat je levensstijl voldoende slaap, stressmanagement en een uitgebalanceerd dieet omvat, maar vergeet ook de nodige gezondheidskruiden niet.

Mediterrane Dieet

Focus op het eten van mager vlees, noten, gezonde vetten en een verscheidenheid aan groenten en fruit. Het mediterrane dieet wordt bijvoorbeeld beschouwd als een ontstekingsremmend dieet; het benadrukt het eten van een verscheidenheid aan groenten en fruit, volle granen, gezonde vetten , vis en aardappelen met een matige hoeveelheid mager vlees en zuivelproducten, en beperkt rood vlees.

Er zijn veel geweldige ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals amandelen, walnoten, citrusvruchten, broccoli, donkere chocolade en kersen. Hieronder zes superfoods die korte metten maken met ontstekingen!

Ontstekingsremmende superfoods

1. Bessen bevatten ontstekingsremmende stoffen genaamd anthocyanins en hebben een lage glycemische index. Ze zijn ook een goede bron van vezels en vitamine C.

2. Vette vis is een grote bron van eiwitten en bevatten veel omega-3 vetzuren, DHA en EPA. Deze langketenige vetzuren worden afgebroken tot beschermende en resolvins die ontstekingen in het lichaam bestrijden. Vette vis zoals wilde zalm, sardines, haring, ansjovis en makreel zijn allemaal geweldige bronnen van omega-3 vetzuren.

3. Extra Virgin olijfolie en olijven bevatten veel enkelvoudig onverzadigd vet en bevatten oleocanthal, een antioxidant met een sterk ontstekingsremmend effect. Merk op dat geraffineerde olijfolie niet zoveel ontstekingsremmende voordelen bevat.

4. Kurkuma is een kruid dat veel wordt gebruikt in Indiase gerechten met curcumine, waarvan in onderzoeken is aangetoond dat het gekoppeld is aan een verminderde ontsteking.

5. Paddenstoelen bevatten fenolen en selenium, die ontstekingsremmende effecten hebben in het lichaam. Ze bevatten ook veel B-vitaminen en koper. Merk op dat we het hebben over eetbare, winkelgekochte paddenstoelen. Eet geen paddenstoelen in het wild. De overgrote meerderheid van wilde paddestoelen is giftig.

6. Spinazie wordt door velen een superfood genoemd vanwege het hoge gehalte aan micronutriënten. Spinazie is rijk aan foliumzuur, kalium, vitamine A en K, ijzer en magnesium en is een goede bron van vezels.

Lees ook deze artikelen...