Zijn steroïden altijd slecht? Dit is hoe het echt zit…

Anabole steroïden worden vaak negatief beschreven en het is dan ook gemakkelijk om alleen op de negatieve aspecten ervan te focussen. We hebben allemaal weleens gehoord dat anabolen een aantal vervelende bijwerkingen veroorzaken, dat ze giftig zijn voor de lever en dat ze vaak gebruikt (of misbruikt) worden in tal van sporten.

Maar de vraag is dan: waarom bestaan ​​steroïden überhaupt? Als steroïden echt alleen gevaarlijk en negatief zijn, waarom zijn ze dan ooit uitgevonden, en waarom blijven mensen ze innemen?

Aan het eind van de dag is de realiteit dat steroïden gezondheidsvoordelen hebben. Verschillende steroïden werden daarom om verschillende redenen uitgevonden, maar vaak bracht dit een specifiek gezondheidsvoordelen met zich mee. Veel steroïden worden om diezelfde redenen tegenwoordig nog steeds medicinaal gebruikt.

Hoe steroïden gunstig kunnen zijn

De meeste anabole steroïden werken door in te werken op de androgeenreceptoren. Dit zijn plaatsen in het lichaam die worden geactiveerd door androgeenhormonen, zoals testosteron en dihydrotestosteron. Deze kunnen op hun beurt worden omschreven als de ‘mannelijke hormonen’. Deze komen in grotere hoeveelheden voor bij mannen en ze werken om eigenschappen zoals spiermassa, laag lichaamsvet, haar en agressie te versterken. Tegelijkertijd heeft testosteron nog een aantal andere interessante voordelen, zoals het versterken van de botten. Niet gek dus dat veel mensen anabolen kopen.

Dit zijn allemaal voordelen die bijzonder nuttig kunnen zijn bij een aantal verschillende gezondheidsproblemen. Steroïden kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn bij spierafbraakziekten en bij osteoporose / broze botten. Evenzo kunnen steroïden worden gebruikt om de testosteronniveaus te verhogen bij mannen met een tekort – of zelfs bij vrouwen die geslachtsveranderingen ondergaan! Testosteroninjecties zijn een vast onderdeel van HRT (hormoonvervangende therapie). Bij vee wordt met name trenbolonacetaat vaak gebruikt om de spiermassa te vergroten, wat leidt tot sterkere en grotere dieren!

Steroïden in de sport

Dezelfde voordelen zijn ook zeer voordelig in de sport. Extra testosteron leidt tot een grote spiermassa voor sporten als bodybuilding en tot extra kracht voor sporten als voetbal, worstelen, discuswerpen etc. Niet alleen dat, maar het vetverlies maakt steroïden aantrekkelijk voor esthetische doeleinden en het verbeterde herstel stelt atleten in staat om harder te trainen zonder blessures.

Om al deze redenen blijven steroïden populair in de sport. En voor de fans van die van sporten houden zou het argument kunnen worden aangevoerd dat deze middelen de sport boeiender en indrukwekkender maakt om naar te kijken. Dit is zeker iets dat het gebruik van steroïden bij bodybuilding heeft aangewakkerd – maar zelfs topsporters in andere gebieden zeggen dat zonder anabolen de sport er heel anders uit zou zien.

Maar aan de andere kant kun je ook het argument aanvoeren dat de middelen bepaalde atleten een voordeel geeft – en dat het de sport moeilijk maakt om zich mee te identificeren. Gezien de aanwezige gezondheidsrisico ’s die het gebruik van steroïden met zich meebrengt, kan het daarnaast ook mogelijk potentiële toekomstige atleten ervan weerhouden ooit aan de sport te willen deelnemen.

Lees ook deze artikelen...