5 redenen waarom iedereen met gymnastiekringen zou moeten trainen

In de wijde wereld van fitness, waar er een ding is om bijna elke individuele spier in het lichaam te isoleren, lijkt het idee van twee ringen die in de lucht hangen, elk opgehangen aan een band, nogal primitief. Echter, met alle fancy fitnessapparaten die vandaag bestaan, zou ik, als ik slechts één stuk trainingsmateriaal zou moeten kiezen om het voor de rest van mijn leven te gebruiken, gemakkelijk een set gymnastiekringen kiezen.

Hoe eenvoudig ze ook zijn, gymnastiek ringen zijn (naar mijn mening) de meest veelzijdige, handige en effectieve uitrusting voor krachttraining, en ze moeten een essentieel onderdeel zijn van de inventaris van elke krachtsporter. Iedereen, van elite gymnasten tot competitieve powerlifters tot mensen die gewoon fit willen blijven, kunnen profiteren van het toevoegen van lichaamsgewicht oefeningen met gymnastiek ringen in hun trainingsroutine.

Dit zijn slechts enkele redenen waarom turnringen de ideale krachttrainingstoestellen zijn:

1. Mobiliteit

Gymnastiekringen zijn misschien wel het meest draagbare en handige stuk krachttrainingstoestellen dat je kan bezitten. Alles wat je nodig hebt, is iets om aan te hangen – een balk, een boom, een balustrade, een basketbalring – en je hebt een fitnessruimte (zonder kosten en zonder wachtrijen). Met ringen kun je overal trainen: in het park, op het strand, op vakantie of gewoon in je eigen huis. Persoonlijk heb ik ze aan mijn pull-up bar hangen. Ideaal!

2. Effectiviteit

Als je ooit hebt geprobeerd je gewicht te dragen of bewegingen op een paar gymnastiekringen uit te voeren, dan weet je dat het geen makkie is. In tegenstelling tot een balk die op zijn plaats is bevestigd, worden gymnastische ringen in de ruimte opgehangen, vrij om te slingeren en rond te bewegen. Dit dwingt je om je lichaam te stabiliseren bij het uitvoeren van bewegingen en meerdere spieren in te zetten die moeten samenwerken. Het resultaat is een extreem belastende, functionele en effectieve kracht- en stabiliteitsopbouwende training voor je hele bovenlichaam en core.

En als krachtopbouw niet genoeg is, zijn ringen ook uiterst effectief voor het verbeteren van de mobiliteit in het bovenlichaam. Veel bewegingen op de ringen (bijvoorbeeld spier-ups en skin-the-cat’s) verbeteren niet alleen de bewegingsvrijheid van uw lichaam, maar versterken ook de spieren in de complete beweging, wat resulteert in enorme verbeteringen in mobiliteit. Als het je doel is om zowel sterk als mobiel te worden, is er geen beter trainingsapparaat dan een paar gymnastiekringen.

3. Veelzijdigheid

Welk ander apparaat bouwt ongelooflijke push-pull en corekracht in één? De veelzijdigheid van ringen is een van zijn grootste troeven; er zijn tientallen oefeningen die kunnen worden uitgevoerd met behulp van de ringen. Je hebt je klassieke pull-ups, push-ups en dips, maar ook meer geavanceerde bewegingen zoals muscle-ups, shoulder-stands en voorwaartse rollen. Ook zijn er geavanceerdere bewegingen zoals handstand-push-ups en front- en back levers, of zelfs bovenmenselijke gymnastiekbewegingen zoals de Iron Cross.

4. Tijdefficiëntie

Omdat het uitvoeren van oefeningen op gymnastische ringen fysiek belastend is en meerdere spieren tegelijk aanpakken, zorgen ze voor een absoluut geweldige workout in een minimum van tijd. Het is niet nodig om tijd te besteden aan het isoleren van elke spier; een paar sets op de ringen zorgen ervoor dat je alles hebt getraind. Dus als je tijd nodig hebt en toch een krachttrainingssessie wilt krijgen die je bovenlichaam in vuur en vlam zal zetten en je armen het gevoel van jello zal geven, gooi dan die ringen vast over die balk!

5. Creativiteit

Van alle voordelen die ringen te bieden hebben, is mijn persoonlijke favoriet de creativiteit die ze me in mijn training laten gebruiken. Ik volg af en toe de sets-and-reps-methode, maar mijn favoriete manier van trainen is het maken van lange supersets die van de ene vaardigheid naar de andere vloeien en zowel mijn kracht als mijn creativiteit uitdagen. Naast de winst in kracht, stabiliteit en coördinatie, is het aspect van creativiteit dat gepaard gaat met ringtraining iets dat ongelooflijk belonend is.

Lees ook deze artikelen...