F*ck yeah! Wetenschap zegt dat schelden je workout beter maakt

Goed nieuws voor mannen met grote ambities in de sportschool en het vocabulaire van een agressieve bokser. Volgens ten minste één wetenschappelijk onderzoek kan vloeken tijdens een training je fitnessprestaties verbeteren.

Psychologen van de University of Keele in het Verenigd Koninkrijk vroegen de deelnemers in een experiment te vloeken terwijl ze een intense sessie op een hometrainer uitvoerden of een apparaat gebruikten dat gripsterkte meet. Deelnemers moesten kiezen welk vloekwoord het meest natuurlijk aanvoelde en het met een “stabiele en duidelijke” stem uit te spreken, in plaats van te schreeuwen.

Onder beide omstandigheden ontdekten onderzoekers dat het gebruik van grove taal resulteerde in enorme verbeteringen in de prestaties in vergelijking met het uiten van ‘neutrale’ woorden. Fietsers verhoogden hun piekvermogen met een gemiddelde van 24 watt, terwijl de gripsterkte toenam met 2,1 kilogram.

Dr. Richard Stephens, die de studie leidde, heeft verschillende mogelijke verklaringen gevonden. Eén theorie suggereert dat vloeken de kracht en het uithoudingsvermogen kan vergroten door de vecht-of-vluchtreactie van een persoon te activeren en zo de pijn te verminderen. Andere theorieën stellen voor dat het fenomeen uitgelegd kan worden met “gegeneraliseerde remming”. Met andere woorden: vloeken kan de pijnstolerantie vergroten door simpele afleiding.

“We weten uit ons eerdere onderzoek dat vloeken mensen meer in staat stelt om pijn te tolereren,” zei Stephens in een verklaring. “Een mogelijke reden hiervoor is dat het het sympathische zenuwstelsel van het lichaam stimuleert – dat is het systeem dat je hart doet bonzen wanneer je in gevaar bent. Als dat de reden is, zouden we verwachten dat vloeken mensen ook sterker maakt – en dat is precies wat we in deze experimenten te weten zijn gekomen.”

“Maar”, vervolgde hij, “toen we de hartslag en enkele andere dingen die je zou verwachten te worden beïnvloed bekeken, vonden we geen significante veranderingen.”

Co-auteur David Spierer van de Long Island University Brooklyn gaf een andere verklaring. “Vloeken kan mensen toestaan ​​hun remmingen stop te zetten en de moeite en de pijn van deze heel moeilijke taak enigszins te verhullen,” zei hij. “Het gebruik van scheldwoorden kan van pas komen in elke situatie waarin spierkracht en een plotselinge uitbarsting van kracht of snelheid vereist is.”

Dus terwijl de exacte magie van vloeken nog moet worden onderzocht, overweeg gewoon eens af en toe lekker te schelden tijdens het sporten. Je spieren zullen je bedanken.

Lees ook deze artikelen...