Fysiotherapie verzekeren: hier moet je op letten

Verwacht je volgend jaar (regelmatig) naar de fysiotherapeut te moeten? Dan is dat iets om rekening mee te houden tijdens het zorgverzekering vergelijken voor 2018. Afhankelijk van je blessure of aandoening wordt fysiotherapie vergoed door de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Lees in dit artikel hoe het zit.

Wat betaal je voor de fysiotherapeut?

Bij een eerste afspraak wordt door middel van onderzoek en het stellen van vragen een zo’n goed mogelijk beeld van je persoonlijke situatie gevormd. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Dit kan per persoon verschillen en is ook maatwerk. Daarom kunnen de uiteindelijke kosten per persoon veel verschillen. De tarieven voor fysiotherapie zijn vrijgegeven. Dit betekent dat de tarieven niet zijn vastgesteld door de overheid en onderling kunnen wisselen. Voor een reguliere behandeling betaal je meestal tussen de €28,- en €40,- per zitting. De zitting duurt gemiddeld 20 à 30 minuten. Voor specialistische therapieën, zoals manuele therapie en kinderfysiotherapie, ligt het tarief vaak tussen de €37,- en €45,-. Kosten voor een screening liggen vaak tussen de €10,- en €14,-.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Bij bepaalde chronische aandoeningen vergoedt de basisverzekering je fysiotherapiebehandelingen. Maar let op: dit geldt pas vanaf de 21ste behandeling. De overheid heeft een lijst opgesteld van deze aandoeningen. Denk aan chronische aandoeningen zoals Multipele sclerose (MS), spierziekte, whiplash, lymfoedeem en littekenweefsel. Heb je een blessure, maar geen chronische aandoening? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig om de fysiotherapiekosten vergoed te krijgen.

Aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Bij een chronische indicatie moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen of aanvullend verzekeren. Dit geldt alleen aan het begin van een behandeltraject. Je hoeft niet ieder jaar opnieuw de eerste 20 behandelingen te betalen. Ook niet als je overstapt van zorgverzekeraar.Heb je een blessure of verwacht je die te krijgen? Bedenk dan hoeveel behandelingen je nodig zou hebben. Vervolgens kun je daar een passende verzekering voor afsluiten.

Controleer of fysiotherapeut contract met verzekeraar heeft

Verzekeraars maken afspraken met fysiotherapeuten. Daarom is bij het uitzoeken van een fysiotherapeut belangrijk om te controleren of de fysiotherapeut een contract heeft met je zorgverzekeraar. Is dat niet het geval? Dan worden de kosten mogelijk niet helemaal vergoed. Bekijk hier of je fysiotherapeut een contract met je verzekeraar heeft.

En mijn eigen risico?

Worden je kosten vergoed vanuit de basisverzekering? Dan betaal je eerst je eigen risico. In 2018 is dit ook weer €385,-. Loopt het behandeltraject door in het nieuwe kalenderjaar, dan betaal je weer opnieuw je eigen risico.

Voor de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.

Lees ook deze artikelen...