Drastisch het roer om: 50 kilo afvallen

Veels te veel overgewicht? Veel mensen zien geen uitweg en blijven eten, maar programma’s als Obese laat mensen zien dat het nooit te laat is. Ook presentator Quintis Ristie bewijst het.

Quintis
Quintis, die van de Lassie-reclames, plaatste deze week een foto op zijn Facebook waarop goed te zien is dat hij flink is gevallen. In zeven maanden tijd is hij van 180 kilo naar 130 kilo gegaan. Na dertig jaar met overgewicht zette hij voor zichzelf de knop om: het moet anders. Geen blikjes cola meer als hij dorst heeft, maar keurig een flesje water. “Je wordt een dagje ouder, je kan niet dag in dag uit met 180 kilo rondlopen,” zegt hij tegen radiozender FunX. “Ik heb veel met een psycholoog gesproken om die mentaliteitsswitch te maken,” vertelt hij openhartig. “Je moet gaan onderzoeken waardoor het komt dat je dik wordt.”

Quintis was een emo-eter. “Als ik succes had of als ik down was ging ik eten. Per jaar kocht ik vijf ijskasten want ik scheurde ze open,” zegt hij. “Alleen als je je tekortkomingen kan erkennen kan je er aan werken.”

Geloof
Je hoeft geen Quintis te heten of mee te doen aan een programma als Obese om 50 kilo af te vallen. Het belangrijkste dat je nodig heb is geloof in jezelf. Pas als je ervan overtuigd bent dat je zoveel kilo’s weg kan werken, dan kan het lukken. Als eenmaal de overtuiging er is dat er iets moet veranderen, is het goed om doelen op papier te zetten. Hoeveel kilo wil je wanneer kwijt zijn? Wees ambitieus, maar ook realistisch.

Gezond
Stoppen met bunkeren en alles naar binnen te gooien klinkt drastisch, en dat is het ook. Daarom is het verstandig om langzaam van start te gaan. Neem – zoals Quintis – een watertje als je dorst hebt. Een frisdrank vol suiker is nergens voor nodig. Heb je trek in een tussendoortje? Neem geen Mars, maar pak een mandarijn of kiwi.

Niet alleen beter letten op wat je eet is belangrijk, ook realiseren dat je minder moet eten is essentieel. Een vrouw heeft gemiddeld zo’n 2000 calorieeen nodig, mannen ongeveer 500 meer. Houd voor jezelf eens een week bij hoeveel je per dag binnenkrijgt, en bedenk hoe je dat aantal kan terugdringen.

Tijd
Wie afvalt, heeft vooral geduld nodig. Vaak veel geduld. Na een tijdje lijkt het vaak alsof er niets meer afgaat qua kilo’s, maar juist dan moet je volhouden. Veel bewegen is daarin van groot belang. Wie vaker sport en daarin doelen voor zichzelf stelt, maakt het makkelijker voor zichzelf om af te vallen. Wie ongeveer een halve kilo tot kilo per week afvalt, is goed bezig. Veel mensen hebben geen tijd om te sporten, maar tijd moet je maken. Wie er helemaal voorgaat, kan net als Quintis 50 kilo kwijtraken in slechts zeven maanden.

Lees ook deze artikelen...