Tips voor veilig zonnen

De factor van je zonnebrandcrème, de zogenaamde Sun Protection Factor, geeft aan hoelang je in de zon kan blijven zonder te verbranden

Lang leve de zomer. De korte broeken kunnen weer uit de kledingkast, Nederland gaat massaal naar het strand en we bakken weer in de zon. Maar hoewel de zon fijn is voor een lekker kleurtje, is zonnen ook gevaarlijk. Gelukkig heeft WordFit tips waardoor jij ongestoord en zo veilig mogelijk een lekker bruin tintje kunt krijgen.

Van de zon wordt je lichaam ouder. En de zon kan je flink laten verbranden. Daarom is het belangrijk dat je jezelf goed insmeert met een zonnebrandcrème tegen de slechte straling van de zon. Deze UV-straling is namelijk de boosdoener. Op aarde bestaat straling uit twee vormen, A en B, die beiden een bepaalde werking hebben op het huid. UV-B zorgt voor de aanmaak van vitamine D en een lekker bruin kleurtje. Positief dus, maar UV-A straling is weer slecht voor de huid. Deze geeft kans op verbranding en huidkanker.

Hoe hoger de factor, hoe beter

Daarom is insmeren belangrijk. Hoe hoger de factor, hoe beter. De factor van je zonnebrandcrème, de zogenaamde Sun Protection Factor, geeft aan hoelang je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Wanneer je na 30 minuten verbrandt en je hebt factor 10 dan kan je (30 x 10) = 300 minuten in de zon. Zie onderstaand schema om te zien in welke categorie jij valt en welke zonnebrandcrème je nodig hebt.

Huidtype 1 – Zeer lichte huid/ bruint nooit/ verbrandt na 10 minuten – factor 30
Huidtype 2 – Licht huid/ bruint langzaam/ verbrandt na 20 minuten – factor 15/20
Huidtype 3 – Vrij lichte huid/ wordt makkelijk bruin/ verbrandt na 30 minuten – factor 10/15
Huidtype 4 – Licht getinte huid/ bruint snel/ verbrandt na 45 minuten – factor 5/10
Kinderen tot 16 jaar altijd huidtype factor 30

Laat je lichaam wennen aan de zon

Voor iedereen, ongeacht huidtype, is het belangrijk om je lichaam te laten wennen aan de fel schijnende zon. Is het een dag mooi weer? Ga dan niet een hele dag bakken, maar bouw het op. Dan kan je steeds langer in de zon blijven en verbrand je minder snel. Na elke zondag is het – als je een beetje verbrandt bent – belangrijk om je goed in te smeren met after sun. Dit werkt namelijk verkoelend en helend. Ook hiervan heb je meerdere soorten, maar het is vooral belangrijk dat het aloë vera bevat. Het kan geen kwaad om je meerdere keren in te smeren. Ben je heel er verbrand, dan kan je het best contact opnemen met een arts, want het kan zijn dat je dan brandwonden hebt opgelopen.

Geen alcohol tijdens het zonnen

Naast je huid, kan de zon nog meerdere vervelende invloeden hebben op je lichaam. Veel mensen krijgen een zonnesteek, worden duizelig of krijgen ontzettende hoofdpijn. Daar is niet altijd wat aan te doen, maar je kan het mogelijk voorkomen door vaker een pet of hoed te dragen. Het zorgt ervoor dat de zon geen invloed heeft op je hoofd. Daarnaast is het belangrijk om goed en veel te drinken. Water. Veel water. Omdat je veel zweet, verlies je vocht. Om het lichaamsvocht in balans te houden, moet je water drinken. Dat is bovendien verkoelend. Wat je in ieder geval moet vermijden is alcohol, omdat ook alcohol vocht in je lichaam wegneemt. Daardoor kan een biertje veel sneller inslaan en is de kans op hoofdpijn een stuk groter.

Wie na het lezen van bovenstaande tekst geen zin meer heeft om te zonnen: ga vooral de zon in. De zon werkt helend, het geeft energie en het leven is gewoon een stuk mooier wanneer de zon schijnt. Geniet ervan!

Lees ook deze artikelen...