Klaar om te vechten? Zo kies je de juiste bokshandschoenen!

Boksscholen en kickboksscholen stijgen elk jaar in populariteit. Momenteel is het boksgevecht tussen Conor McGregor en Floyd Mayweather hét gesprek van de dag, en dat zorgt ervoor dat de boksscholen helemaal vol lopen. Boksscholen worden steeds meer bezocht en er beginnen steeds meer mensen recreatief aan boksen en kickboksen. Hoogste tijd dus voor wat praktische informatie over het aanschaffen van een goed paar bokshandschoenen.

Verschillende typen bokshandschoenen

Er zijn een aantal verschillende typen bokshandschoenen. Voor elke discipline is een andere bokshandschoen beschikbaar. De keuze voor het type handschoen hangt dus simpelweg af van de sport die je beoefent.

Training handschoenen

De meest verkochte bokshandschoen zal de training handschoen zijn. Deze handschoen gebruik je bij standaard (kick)boks training, dus bij het sparren en bij trainen met een partner. Deze bokshandschoenen hebben een zachte vulling van schuim om klappen te absorberen. Om de polsen zit een lang deel met klittenband en/of veters, waardoor de polsen worden hierdoor minder kwetsbaar voor blessures.

Sparring handschoenen

Sparring handschoenen hebben veel bescherming over de gehele buitenkant van de handschoen. Dit zorgt ervoor dat jij en je sparringpartner weinig risico lopen op blessures. Het grootste verschil ten opzichte van de training handschoen is de extra padding rondom de pols.

Bokszakhandschoenen

Bij een bokszaktraining krijgen je bokshandschoenen het zwaar te verduren. Elke klap op de bokszak is raak en hard, als het goed is natuurlijk. Door de harde, rake klappen en het stroeve (kunst)leer van de bokszak slijt een handschoen snel. Veel boksers kiezen om deze reden voor een extra paar bokszakhandschoenen. Deze handschoenen hebben iets minder vulling omdat ze de tegenstander niet hoeven te beschermen. Daarnaast zijn ze vaan slijtvast en iets goedkoper dan gewone handschoenen. Een tip is dus om je bokshandschoenen te sparen voor de gewone training en voor een bokszaktraining aparte handschoenen aan te schaffen.

MMA-handschoenen

Deze tak van vechtsport neemt ook enorm toe in populariteit. Bij MMA (mixed martial arts) is grappling een belangrijk onderdeel. Bij deze (grond)gevechten probeer je je tegenstander vast te pakken. Training handschoenen zijn daarvoor natuurlijk niet geschikt. MMA wordt daarom beoefend met speciale MMA-handschoenen. Deze handschoenen zijn compact en hebben veel minder vulling aan de voorkant dan andere bokshandschoenen. Daarnaast zijn de vingers bloot zodat je een tegenstander makkelijker kan beetpakken.

Materiaal

Bokshandschoenen werden vroeger altijd van leer gemaakt. Door alle stoten moet het leer van zware kwaliteit zijn en daardoor was kunstleer geen optie. Tegenwoordig is er ook kunstleer van hoge kwaliteit waardoor bokshandschoenen nu ook van dit materiaal gemaakt kunnen worden. Ga je voor de beste kwaliteit, kies dan bokshandschoenen van echt leer. Deze zijn het meest duurzaam en zullen lang meegaan.

Kunstleer

Kunstleer is een voordelige keuze. Begin je net met trainen of train je niet heel intensief, dan is kunstleer een prima optie. Let er wel altijd even op dat je voor hoogwaardig kunstleer kiest. Termen om op te letten zijn bijvoorbeeld ‘skintex’ & ‘PU-leer’ (Polyurethaan-leer).

Maat

Je zult het vast al zijn tegengekomen. Bokshandschoenen worden verkocht in OZ-maatvoering. Je spreekt dit uit als “ounce”. De meest verkochte maten voor bokshandschoenen zijn 10, 12, 14 en 16 OZ. Oneven maten bestaan niet. Het aantal OZ zegt iets over de pasvorm van de bokshandschoen, maar ook over het gewicht. Het is goed om te weten dat bokshandschoenen niet precies zoveel wegen als het aantal OZ van de maat. Het is meer indicatief bedoeld.

Voor wedstrijden worden vaak 8, of 10 OZ-handschoenen gebruikt. Padding wordt bij een wedstrijd niet als heel belangrijk gezien. En door lichtere en compactere handschoenen te gebruiken kun je sneller en behendiger vechten. Voor de juiste maat tijdens je training kun je de onderstaande tabel gebruiken.

Lichaamsgewicht / leeftijd Handomtrek * Maat OZ
6 – 7 jaar 11 – 12,5 cm 4 OZ
7 – 8 jaar 12,5 – 14 cm 6 OZ
40 – 50 KG 14 – 16,5 cm 8 OZ
50 – 59 KG 16,5 – 19 cm 10 OZ
59 – 74 KG 19 – 21,5 cm 12 OZ
74 – 86 KG 21,5 – 24 cm 14 OZ
86 – 92 KG 24 – 26,5 cm 16 OZ
Vanaf 92 KG Vanaf 26,5 cm 18 OZ – 20 OZ

Waar koop ik goede bokshandschoenen?

Ben je op zoek naar goede of juist goedkope bokshandschoenen? Zoek niet verder! In de webshop van FightwearStore.nl vind je een groot assortiment bokshandschoenen in allerlei verschillende soorten en maten. Goede bokshandschoenen zijn essentieel voor een goede training of voor boks gevechten. Deze winkel heeft verschillende handschoenen voor zowel training als wedstrijden. Welke keuze maak jij?

Lees ook deze artikelen...