Deze voedingsmiddelen geven je lichaam een naar luchtje!

Last van een vieze adem of stinkende oksels? Misschien zit het probleem wel in het voedsel dat je elke dag naar binnen werkt. De voedingsmiddelen uit onderstaand lijstje (soms enorm gezond) kunnen je zo’n naar luchtje geven…

Broccoli en Bloemkool

Lichaamsgeur kan worden veroorzaakt door voedsel dat zwavel bevat, zoals broccoli, kool en bloemkool, zegt Lily Talakoub, een dermatoloog bij McLean Dermatology and Skincare Centre. “Ongeacht of je ze rauw eet of als je ze kookt, het is de manier waarop het lichaam het afbreekt.”

Deze voedingsmiddelen geven zwavel vrij – meestal verantwoordelijk voor die rotte eiergeur – terwijl je ze verteert. Dit baant zich een weg naar je zweetklieren en dat zorgt voor een naar geurtje.

Dit betekent niet dat je zwavelhoudende groenten volledig moet vermijden. Integendeel: ze zitten vol met ziektebestrijdende gezondheidsvoordelen. Maar als je ze regelmatig eet en vermoedt dat ze een bijdrage kunnen leveren aan je lichaamsgeur, doet het geen pijn om af en toe een stukje bloemkool te laten staan. Ga voor andere kleurrijke groenten en fruit die niet zoveel zwavel bevatten, zoals zoete aardappel, aubergine, sinaasappelen en perziken.

Knoflook en ui

Een grote boosdoener? Knoflook en uien. “Je kunt niet uitsluiten dat mensen de meeste geuren via hun mond uitstoten”, zegt Preti. “Elke keer als ze ademen, ademen ze uien en knoflook uit, waardoor er een wolkje rondom hen ontstaat met ui of knoflookgeur.”

Koffie en ingeblikte vis kunnen een soortgelijk probleem veroorzaken. Je tanden poetsen en veel water drinken na een bijzonder geurige maaltijd helpt je, omdat je voedseldeeltjes en bacteriƫn wegspoelt.

Vis

Een stofwisselingsstoornis genaamd trimethylaminurie (TMAU) kan je ruiken als een van de meest herkenbare geuren die er zijn – rotte vis

Algemeen bekend als het visgeursyndroom, kunnen mensen die lijden aan TMAU trimethylamine niet afbreken, het stofje dat zorgt voor die visgeur. Wanneer je bepaalde voedingsmiddelen, zoals eieren, vis of zelfs groenten verteert, produceert het lichaam trimethylamine in de darmen. Naarmate het zich opbouwt in uw lichaam, wordt het vrijgegeven door uw urine, adem, zweet en sperma, volgens het National Center for Biotechnology Information.

Rundvlees

Dat lekkere stukje biefstuk zou je zweet kunnen laten stinken, volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Chemical Senses. Voor de studie gaven onderzoekers een groep jongens twee keer per dag gedurende twee weken rood vlees, terwijl een andere groep helemaal geen rood vlees kreeg in dezelfde periode.

Tijdens de laatste 24 uur van het experiment droegen de mannen pads onder hun oksels om hun lichaamsgeur te verzamelen. Vervolgens lieten de onderzoekers 30 vrouwen aan de pads ruiken en vroegen ze hen deze te beoordelen op intensiteit, seksuele aantrekkelijkheid en mannelijkheid. Het vonnis? De jongens die geen vlees aten rook aangenamer en aantrekkelijker. Dat hoeft niet altijd te bewijzen dat rood vlees direct uw stinkende putten veroorzaakt, vooral omdat slechts 17 mannen bij het onderzoek betrokken waren, maar het verwijst naar een mogelijke link.

Alcohol

Te veel alcohol drinken kan je een vreselijke ochtendadem geven, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Dental Research.

Na het beoordelen van de adem van bijna 90 volwassenen, ontdekten de auteurs van het onderzoek dat mensen die regelmatig alcohol drinken een unieke vorm van ademhaling hebben, mogelijk omdat de alcohol in je mond of lever reageert met andere chemicaliĆ«n om “geurige bijproducten” te produceren, zoals acetaldehyde, een vloeistof met een sterke “verstikkende geur”, volgens de NIH.

Alcohol kan daarnaast je mond uitdrogen. Dit is een probleem omdat speeksel typisch de dode cellen wegspoelt die zich in je mond opbouwen. Wanneer die dode cellen gewoon rondhangen, beginnen ze te ontbinden en geven je een nare adem.

Lees ook deze artikelen...