Ga stressloos op vakantie

Vakantie is luieren, wordt vaak gedacht. Maar zodra mensen vakantie hebben, gaan ze meteen dingen doen voor die vakantie.

Vakantie. We kijken er allemaal naar uit. Lekker luieren, ontspannen en geen stress. Alhoewel. Voor veel mensen gaat dat niet op tijdens hun vakantie. Voor hen staat – onbedoeld – de vakantie in het teken van stress. Veel stress.

Heeft iedereen zijn paspoort? Heb ik de deur wel goed dichtgedaan? Kunnen ze niet wat doorrijden, straks komen we te laat. En ga zo maar door. Voor veel vakantiegangers zijn dit bekende zinnen. Zij zitten vol met stress, zo vlak voor een reis.

Drukte

Dat komt voor omdat mensen niet uitgerust op reis gaan. Vakantie is luieren, wordt vaak gedacht. Maar zodra mensen vakantie hebben, gaan ze meteen dingen doen voor die vakantie: de laatste spullen halen, nog een goed adresje zoeken voor het huisdier en je huis inbraakproof maken. Oftewel: druk, druk en nog eens druk. Daardoor begint je vakantie al met stress. Daarom is het belangrijk, zeggen ook deskundigen, om voor je reis gewoon een paar dagen te relaxen. Helemaal niets doen. Zo vertrek je uitgerust en heb je minder zorgen aan je hoofd. Bovendien ben je dan een stuk fitter, waardoor je minder geestelijke en lichamelijke klachten kent.

Eerste vakantiedag

Zorg bovendien dat je al – ver voordat je weggaat – genoeg info hebt over de vakantiebestemming. Dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Dit kan je het best afstemmen met je medereizigers. Wil iemand alleen maar musea bezoeken en jij hebt daar geen zin in? Bespreek dat van te voren. Veel mensen hebben na een vlucht last van een jetlag. Pak daarom ook na je reis rust. Neem gerust de tijd om een dag bij te komen en ga niet meteen actieve dingen doen. Die reis is vaak al lang, dus dan is het noodzaak om goed bij te komen. Je hoeft niet altijd bezig te zijn, dat komt vanzelf wel.

Wie geen stress wil, kan ook langs de drogist of dokter om wat kalmeringspilletjes te halen. Die verlagen je bloeddruk, waardoor je ook wat nuchterder kijkt naar die vakantiestress.

Lees ook deze artikelen...