Recensie: De Kickbokser – Jens Olde Kalter

Kan je die pijn wegbijten en naar een oplossing blijven zoeken. Geef je op als je benen kapot zijn getrapt, je ribben kraken van de knieen en je helemaal stuk zit. Of schakel je juist dan naar een hogere versnelling.

‘Kruipend en kreunend kwam je aan de top waar Vos met een sigaar in zijn mondhoek op de trapleuning zat. Terwijl de laatste druppel bloed uit je hoofd naar je benen wegtrok, blies hij een rookwolk uit en fluisterde zonder je aan te kijken: nog een keer.’ De Kickbokser neemt je mee in het leven van een kleine, Surinaamse, jongen. Een jochie dat wordt geïntroduceerd in de wereld van het kickboksen. Vanaf het moment dat hij met het vechten begon, wilde Hoost maar een ding: wereldkampioen worden. En dat lukte hem. Vier keer.

Wie beter dan een viervoudig wereldkampioen kan je een verhaal vertellen over het leven van een kickbokser? Niet voor niets wordt Ernesto Hoost ‘Mr. Perfect’ genoemd. De kampioen kickboksen is een ster in Japan, waar hij op billboards en stadsbussen staat en hij figureert in reclamespotjes van Playstation.

De auteur van De Kickbokser, Jens Olde Kalter, stapte twaalf jaar geleden als rechtenstudent bij de Amsterdamse kickboksschool Vos Gym binnen. Hij leerde er Hoost kennen als topsporter en toegewijd trainer. Nu delen zowel Jens Olde Kalter als Ernesto Hoost met ons een verslag over het leven van deze legendarische vechter, die zich staande weet te houden in een wereld van geld, roem, torenhoge druk en criminaliteit.

De manier waarop Olde Kalter het leven van Hoost beschrijft, is zo beeldend dat je het zweet van de vechters haast kan ruiken. Ook de wedstrijden worden op een vreselijk goede, gedetailleerde manier besproken dat je de klappen bijna kan voelen. De low-kicks die zijn tegenstanders langzaam sloopte, of de rechste directe die voor vele K.O’s zorgden. Niet alleen is het een documentatie van een superster, maar het geeft ook een inkijk in de wereld van het kickboksen en met name de K1. Een vlot, eerlijk en beeldend geschreven boek dat eigenlijk te snel uitgelezen is. Voor iedereen die geïnteresseerd is in deze sport, is dit een must-read.

Info en bestellen: ‘De Kickbokser’, biografie over Ernesto Hoost door Jens Olde Kalter, Uitgeverij Prometheus, €18,95

Waardering: [Rating:4/5]

Lees ook deze artikelen...