Recensie: Edwin van der Sar – Jaap Visser

Ik zat in een flow. Een fantastisch seizoen met de club had ik afgesloten met de redding waar ik al zo lang op uit was, de redding waarmee je een hoofdprijs voor je ploeg pakt, de redding die iedereen op je af doet stormen, de redding van je leven.

Wat valt er te vertellen over Edwin van der Sar, een van de – of zelfs de – beste keepers ter wereld? Een hele hoop, inderdaad. Dat dacht ook Jaap Visser, die in zijn nieuwe boek Edwin van der Sar vertelt over het leven en carrière van deze geweldige sportman. In 2006 namen de auteur en de keeper voor het eerst contact met elkaar op, en hier is hij dan eindelijk; een biografie die maar liefst 4 kilogram weegt, 552 pagina’s en meer dan 500 foto’s telt. Ga daar maar even voor zitten, dus.

Jaap Visser was op het begin sceptisch over het werk. Een heel boek over Edwin Van der Sar? Heeft hij wel genoeg te vertellen? “Ja dus. Edwin heeft mij verbaasd”, zegt Visser. “Hoe hij praatte over zijn drive, zijn focus. Het control freak zijn. Maar ook over zijn gezin en de vrienden van vroeger.”

“Ik kon als derde keeper bij Sparta komen, voor vijfhonderd gulden per maand plus reiskosten.” Toen nog een broekie, nu ’s werelds beste keeper. Van der Sar, die ook wel de ‘The flying Dutchman’ genoemd wordt vanwege zijn atletische, katachtige bewegingen, heeft inmiddels een carrière achter de rug waar je U tegen zegt. Een carrière die wordt vertoond in een biografie die vol staat met interessante foto’s en platen. Het eerste contract van de keeper, zijn redding tegen Chelsea in de Champions League finale of het vasthouden van de schaal in 1994. Stuk voor stuk indrukwekkende foto’s die de ruim 200.000 woorden die in dit boek staan op een prachtige manier versterken.

In deze biografie heeft niet alleen Van der Sar zelf het woord. Zijn oud ploeggenoten, trainers en geliefden nemen het woord, die vrijwel allemaal lovend zijn over zowel de technieken als de personaliteit van de keeper. Het boek zal je niet snel op de koffietafel neerleggen, daar is het wat te groot voor. Daarentegen is het boek wél een collectors item, die eigenlijk elke supporter in zijn kast zou moeten hebben staan. Kortom; wie dit werk wilt illustreren komt woorden tekort. Voor iedereen die van voetbal houdt, en zeker keepers, is dit een aanrader.

Info en bestellen: ‘Edwin van der Sar’, biografie over de gelijknamige keeper door Jaap Visser, Uitgeverij De Buitenspelers, €59,-

Lees ook deze artikelen...