Tijd voor een gezonde mindset

Strakke buikspieren en slanke perfecte figuurtjes. Dat is wat we dagelijks zien op tv, in tijdschrift en andere media. De lat van verwachting ligt hoog, misschien wel te hoog, als we ons aan dit ideaalbeeld willen spiegelen. Om niet gedemotiveerd te raken moeten we onze mindset verleggen van ‘dun zijn’ naar ‘gezond zijn’. Hoe maak je deze mentale switch?

Focus
Het belangrijkste woord is ‘focus’. Focus je minder op het lichaamsbeeld en meer op hoe je je voelt en wat echt belangrijk is.

Doel
Stel een specifiek gezond doel. Dat wil zeggen: in plaats van als doel stellen dat je bijvoorbeeld 5 kg afvalt stel je als doel dat je je favoriete jeans weer aan kunt of je ’s morgens net even wat verder jogt dan de dag ervoor.
Het is verbazingwekkend welke doelen we bereiken als we onze doelstelling aanpassen. Een realistische doelstelling staat aan de basis van een goede mentale en psychische gezondheid.

Beloon jezelf!
Nee, niet met een vette snack! Van tijd tot tijd kan het natuurlijk geen kwaad om jezelf te verwennen met een ‘minder’ gezonde snack, maar een snack als beloning is geen goed idee. Beter is het om jezelf te verwennen met een paar nieuwe schoenen of een leuk shirt als je je doel hebt bereikt. Niet alleen goed voor je kledingkast, maar ook een geweldige stimulans om vol te houden.

Eten is niet je vijand
Met de juiste mindset kijken we niet meer naar wat we niet ‘mogen’ eten maar naar wat we allemaal wel kunnen eten om ons lichaam de juiste brandstof te geven. Een gezonde balans met eten is cruciaal. Begin met het bijhouden van een ‘snack verslag’. Als je de behoefte hebt om ongezond te eten beschrijf je je gevoel en gedachten van dat moment. Zodra je hier een patroon in herkend kan je er beter mee omgaan. Als je bijvoorbeeld steeds na een stressvolle dag hard werken, in het uurtje voor de avondmaaltijd, de snoepkast in wil duiken, zou je kunnen overwegen om juist in dat uur te gaan sporten of een wandeling te maken.

Workout als anti-stress middel
Vaak zien we het bezoek aan de sportschool als een noodzakelijk middel om af te vallen en ervaren we daarom de oefeningen als ‘noodzakelijk kwaad’. Probeer een workout te zien als anti-stress middel en geniet van de tijd die je doorbrengt in de sportschool. Favoriete muziek op je mp3-speler en heerlijk aan jezelf werken! Ga met deze instelling naar je sportschool en je zult verbaasd zijn over het resultaat.

Tot slot
De mentale switch maken lijkt een lastige taak. Wees niet te hard voor jezelf! Accepteer een tegenslag (we hebben ze allemaal). Focus op het positieve en pak de draad weer op. Als je positief leert denken over je lichaam en de verandering die je zelf teweeg kan brengen komt deze verandering vanzelf. Succes gegarandeerd. Verander je kijk op de sportschool, eten en je lichaam. Stel haalbare doelen en beloon jezelf. Begin vandaag en deel je succes verhaal.
.

Lees ook deze artikelen...