Voeding voor voetballers: zo eten topsporters voor en na de wedstrijd!

De tijd dat topvoetballers met een sigaretje langs de kant stonden, is al lang verleden tijd. Bij de zondagselftallen in het 7e zijn tijdens de populairste sport van Nederland de bierkratten misschien belangrijker dan de geleverde prestaties, maar op hoog niveau voetballen is regelrechte topsport. Zo ook in de Bundesliga, waar topvoetballers als Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger en Manuel Neuer extreem hard moeten trainen om Bayern aan de top te houden, zowel ín als buiten de sportschool.

In een eerder artikel besteedden we op WordFit.nl al aandacht aan krachttraining voor voetballers. In dat artikel plaatsten we een prestatiegericht fitnessschema voor voetballers, waarbij veldspel wordt gecombineerd met zweten in het krachthonk. In ‘het artikel van vandaag belichten we hetzelfde onderwerp vanuit een ander perspectief, namelijk de voeding van topvoetballers. We keken hiervoor naar enkele gepubliceerde voedingsschema’s van voetballers, want een goede training begint altijd in de keuken, óók bij de mannen op het veld: onthoud dat wanneer je de volgende keer een wedstrijd bezoekt van bijvoorbeeld Borussia Dortmund.

Omdat het spelen van een wedstrijd enorm veel energie kost, is het belangrijk dat een topvoetballer voldoende energie binnenkrijgt door middel van goede voeding. Tegelijkertijd is het van belang dat deze energie afkomstig is uit voedingsrijke producten. Volgens de website van diverse voetbalbonden, bestaat een dieet van een voetballer voor gemiddeld 70% uit koolhydraten, iets wat veel mensen onderschatten.

“De ideale inname van koolhydraten alleen al is goed voor rond de 2400 tot 3000 calorieën per dag voor topvoetballers, maar veel spelers komen hier bij lange na niet aan, waardoor ze het geen volledige wedstrijd volhouden”, is te lezen op de website van de FA. De bond raad als optimale voetbalsnacks bananen, muesli, bagels, rijstpudding, yoghurt en milkshakes aan. Deze producten zijn rijk aan koolhydraten en tegelijkertijd vetarm.

Tegenover UEFA.com vertelde de clubdokter van Villareal, Hector Uso, wat hij als ideale maaltijd ziet voor jonge voetballers vóór en ná de wedstrijd. “De maaltijd voor de wedstrijd moet voornamelijk uit koolhydraten bestaan en slechts een klein deel eiwitten, die kunnen namelijk problemen met de spijsvertering veroorzaken”, vertelt hij. “Verse Vis in combinatie met pasta of rijst is perfect. Normaal gesproken eten wij drie uur voor de wedstrijd, maar zelf raad ik aan zelfs nog iets eerder te eten: rond de drie en een half uur voor de match”, vervolgt hij. “Na de wedstrijd eten de jongens normaal gesproken een koude pasta met tonijn, ei en kalkoen om hun eiwit- en koolhydraat-niveaus weer op een normaal niveau te krijgen”, sluit hij af.

Lees ook deze artikelen...