Wetenschappers vinden de snelste manier om je geheugen te verbeteren

Loop je soms de keuken in om je vervolgens te bedenken wat je er ook alweer kwam doen? Nou, dan hebben we goed nieuws voor je. Onderzoekers van Karolinska Institutet in Zweden zijn erachter gekomen dat de manier waarop mensen ademen van invloed kan zijn op hoe goed onze herinneringen “geconsolideerd” zijn. Met andere woorden, hoe ze versterkt en gestabiliseerd zijn in onze hoofden.

Maximale winst

Meer specifiek geloven ze dat als we door onze neus ademen in plaats van onze mond na een nieuwe reeks geuren te hebben geprobeerd, we ze beter onthouden. Eeh.. je geheugen verbeteren door simpelweg door je neus te ademen? Als dat geen maximale winst is voor minimale inspanningen, dan weten we het ook niet meer.

“Ons onderzoek laat zien dat we ons geuren beter kunnen herinneren als we door de neus ademen terwijl het geheugen wordt geordend – het proces dat plaatsvindt tussen leren en het ophalen van herinneringen”, zegt Artin Arshamian, een onderzoeker bij de afdeling Klinische Neurowetenschappen in Karolinska Institutet. “Dit is de eerste keer dat iemand dit heeft aangetoond.”

Proefdieren

De verrassende openbaring over hoe de ademhaling het menselijk brein beïnvloedt, is al lang aan de gang. Wat onderzoekers ervan weerhield in het verleden tot dit resultaat te komen, was het feit dat gewone proefdieren zoals ratten en muizen niet op natuurlijke wijze door hun mond konden ademen.

In de tests vroegen onderzoekers hun menselijke proefpersonen om twaalf verschillende geuren te onthouden bij twee individuele gelegenheden. Hierna werd hen gevraagd om een ​​uur lang hun mond of neus in te ademen. Toen de tijd voorbij was, presenteerden de onderzoekers de oude geuren naast een nieuwe reeks van twaalf geuren en vroegen de proefpersonen of ze allemaal uit de eerste sessie kwamen of pas waren geïntroduceerd.

De resultaten kwamen terug en toonde aan dat deelnemers die met hun neus ademden, de geuren beter hadden herinnerd. Dr. Arshamian zegt dat het idee van ademhalen dat ons gedrag beïnvloedt, niet bepaald nieuw is.

Meditatie

“In feite bestaat de kennis al duizenden jaren op het gebied van meditatie. Maar niemand is erin geslaagd om wetenschappelijk te bewijzen wat er feitelijk in de hersenen gebeurt. We hebben nu tools die nieuwe klinische kennis kunnen onthullen.”

Dr. Arshamian verwacht dat de volgende fase van hun onderzoek inhoudt dat wordt gemeten wat er in de hersenen gebeurt tijdens de ademhaling en hoe het verbonden is met het geheugen.

“Dit was voorheen een praktische onmogelijkheid omdat elektroden rechtstreeks in de hersenen moesten worden ingebracht. We zijn erin geslaagd om dit probleem te omzeilen en nu ontwikkelen we, met mijn collega Johan Lundström, een nieuw middel om activiteit in de hersenen te meten zonder elektroden te gebruiken.”

De bevindingen van dr. Artin Arshamian werden gepresenteerd in The Journal of Neuroscience .

Lees ook deze artikelen...