3 redenen om patat uit je maaltijdenpakket te halen!

Tegenwoordig wordt het nogal onderschat: de invloed van het eten van patat. Onder andere door zaken als Bram Ladage, die beweren ‘gezonde patat’ te verkopen, lijkt de maatschappelijke tendens rondom patat een positieve trend te hebben ingezet. Toegegeven, een patatje bij de Bram Ladage zal mischien iets minder slechte vetten bevatten en ze zullen de olie heus wel wat vaker verversen dan andere zaken. Daarmee is de patat echter niet gezond te noemen, de patat bevat namelijk nog steeds veel schadelijke stoffen. Het gros van de mensen valt wel voor de ‘gezonde patat’ en denken dit oneindig tot zich te kunnen nemen. De term marketingstrategie is hen geheel onbekend en ze trappen dan ook finaal in de val. Visualiseer jezelf op het strand in de zomer met een strakke buik en trap er zelf niet in!

Ondanks de ‘betere’ patat van Bram Ladage zijn er nog gigantisch veel patatzaken of  junkfoodrestaurants waar ze patat verkopen die ronduit slecht is voor je lichaam. Ik zal niet eens beginnen over hoe vaak ze het frituurvet (niet) verversen.

Het steeds minder negatief wordende beeld van patat draagt niet bepaald bij aan jouw sixpack! Er zijn simpelweg factoren die jouw keiharde werken waardeloos kunnen maken wanneer je toegeeft aan de lekkere geur en toch maar een patatje met bestelt. De dodelijke combinatie die jouw sixpack doen vluchten onder een laag vet zijn:
– het aantal calorieën;
– verzadigde vetten (zogenaamde ‘slechte vetten’);
– zout.

Het zijn echter niet alleen de slechte stoffen die je binnenkrijgt. Door het eten van patat stillen die slechte voedingsstoffen je honger en vullen zo je maag waardoor je minder gezonde voedingsstoffen tot je kunt nemen: dubbele achteruitgang!
Het aantal calorieën is zo hoog dat je pakweg de helft van je ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) al hebt vervuld. Reken zelf maar uit hoeveel workouts je extra moet doen om dat weer te compenseren!
De ADH heeft echter niet te maken met de hoeveelheid eten die je tot je neemt, en dus zal je gedurende de dag makkelijk de ADH-grens passeren, wat leidt tot extra vet: wanneer je namelijk vetten tot je neemt en deze niet verbrand, worden ze opgeslagen op andere plaatsen in je lichaam. Denk niet alleen aan je buik, bil of benen maar ook op plaatsen dieper in je lichaam rondom organen.

Ons advies: blijf zoveel mogelijk van patat en ander junkfood-gerelateerd voedsel af als je deze zomer indruk wil maken op het strand en bespaar jezelf de dubbele moeite die je moet doen om alsnog die sixpack te krijgen!

Mocht je toch een keer in de situatie belanden dat je naar een zak patat snakt, zorg dan in ieder geval dat het niet in de periode is vlak na het sporten. Waarom het dan precies nóg slechter is, kun je later lezen in een volgend artikel.

Lees ook deze artikelen...