Basis voedingsadvies

Veel mensen hebben problemen met het behalen van doelen, betreffende hun dieet of fysieke gesteldheid. De reden hiervoor kan vrij simpel zijn, namelijk het gebrek aan kennis over voeding en voedingsstoffen. Probeer je bijvoorbeeld gewicht te verliezen, dan is dit een kwestie van meer calorieen verbranden dan je binnen krijgt. Een combinatie van goede voeding en de juiste hoeveelheid sport is cruciaal voor een gezonde levensstijl.

Cholesterol, bloeddruk en gewichtsverlies

Daarnaast moet je je tegelijkertijd bezighouden met de verbetering van je algemene gezondheid. En dit is waar het belang van goede voeding aan de orde komt. Slechte voeding kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, als hart-en vaatziekten en kanker. In feite komt het op het volgende neer: een combinatie van gezonde voedingsmiddelen en een gecontroleerde inname van calorieën is van groot belang in je leven. Een goed voedingspatroon verlaagt je cholesterol, bloeddruk en draagt tevens bij aan het verliezen van gewicht.

Koolhydraten

Voor een optimale lichamelijke functie moet je de juiste combinatie van voedingsstoffen binnenkrijgen. Een van de belangrijkste van deze zijn koolhydraten, in tegenstelling tot wat vele populaire diëten zeggen. Ze worden gebruikt voor het maken van glucose die zowel meteen kunnen worden gebruikt , als opgeslagen worden voor later gebruik. Een overvloed aan koolhydraten zal de glucose transformeren in vet. Koolhydraten zijn onderverdeeld in twee categorieën, eenvoudige en complexe. Suikers vallen in de eenvoudige categorie, terwijl zetmeel en vezels als complexe koolhydraten gezien worden.

Eiwitten

Een andere cruciale voedingsstof voor je lichaam is eiwit. Eiwit helpt je lichaam op te bouwen, en je spieren en ander weefsel te repareren. Daarnaast draagt het bij aan het scheppen van hormonen. Alhoewel het een belangrijke voedingsstof is, geldt net als bij de koolhydraten ook hier: een overmatige hoeveelheid zorgt voor een verhoogde opname van vet. De twee belangrijkste bronnen van eiwit zijn dierlijke en plantaardige. Een te hoge consumptie van dierlijke eiwitten kan leiden tot een te hoog cholesterolgehalte, wat te wijten is aan de hoge hoeveelheid van verzadigde vetten.

Vet

Ja echt, hoe raar het ook klinkt, je lichaam heeft ook een mate van vetinname nodig. Vetten kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën, namelijk verzadigde en oververzadigde vetten. Verzadigde vetten is de slechte soort en kan een risico op gezondheidsproblemen veroorzaken. Aangeraden wordt om maximaal 10 procent van het aantal calorieën aan verzadigde vetten binnen te krijgen. Dit is vooral te vinden in producten als kaas, volle melk, snacks, chips en chocolade. Onverzadigde vetten vind je vooral in noten, olijfolie en pinda’s. Het is vooral gezond omdat deze vetten het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen.

Vitaminen

Natuurlijk zijn ook vitaminen benodigde voedingsstoffen. Alle soorten vitaminen hebben verschillende taken binnenin het lichaam. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde vitamines zoals vitamine A, C en E kunnen bijdragen aan het tegengaan van ziektes. Ze spelen een grote rol bij de groei, herstel en het goed functioneren van je lichaam.

Eet gezond

Zorg ervoor dat je voedsel zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke staat blijft, en vermijd zo mogelijk grote hoeveelheden dierlijke eiwitten. Een ten minste twee porties fruit en twee porties groenten per dagen. Drink daarnaast rond de 2 a 3 liter water op een dag. Dit allen zal bijdragen een een goed, sterk en gezond lichaam waar je lang mee vooruit kan!

————————————————————————————————————————————————————

Lees ook deze artikelen...