Waarom water zo gezond is

Het drinken van water is extreem belangrijk voor een gezond leven, maar hoeveel heb je er eigenlijk dagelijks van nodig? Alhoewel het een simpele vraag lijkt, is het er een met geen eenvoudig antwoord.  Jaar na jaar worden er verschillende aanbevelingen gedaan door wetenschappers over de vraag hoeveel water een mens gemiddeld per dag moet drinken, maar uiteindelijk is het heel erg afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid beweging, de huidige gezondheid en het gebied waar je leeft.  Alhoewel geen enkele formule voor iedereen van toepassing is, is het altijd handig te weten welke hoeveelheid water het dichtst bij jouw levenspatroon ligt.

Voordelen van water

Water is het belangrijkste chemische component aanwezig in het menselijk lichaam. Maar liefst 60-70% van je lichaam bestaat eruit. Bloed bestaat voor een groot deel uit water, en je spieren, longen en hersenen bevatten elk een groot gedeelte aan water. Elk systeem in je lichaam is er erg afhankelijk van. Bijvoorbeeld, het water verwijdert gifstoffen uit vitale organen, voert voedingsstoffen naar uw cellen en zorgt voor een vochtig klimaat voor het oor-, neus- en keelweefsel. Daarnaast is de hoeveelheid water mede bepalend voor je lichaamstemperatuur.

Dehydratie

Een gebrek aan water kan leiden tot dehydratie, oftewel uitdroging. Je verliest water door te plassen, adem te halen en zweten. Diuretica als cafeïnepillen en alcohol leiden tot de noodzaak om meer water te drinken omdat ze uw lichaam laten denken dat je meer water hebt dan we nodig hebben, wat leidt tot een verhoogde productie van de urine. Symptomen van een milde dehydratie omvatten chronische pijn in gewrichten en spieren, lage rugpijn, hoofdpijn en constipatie. Een sterke geur aan uw urine, samen met eengele of oranje kleur geeft aan dat u mogelijk niet voldoende water binnen heeft gekregen. Dorst is een duidelijk teken van uitdroging en in feite moet je het water lang voordat je je dorstig voelt al drinken.

Hoeveel water heb je nodig?

Elke dag verlies je zoals hierboven omschreven veel water. Om je lichaam goed telaten functioneren moet je deze watervoorraad aan blijven vullen. Er zijn verschillende manieren om te bekijken hoeveel water je nodig hebt. Hieronder kun je zien wat voor jou het meest van toepassing is.

  • Vervangende aanpak. De gemiddelde uitscheiding van urine voor volwassenen is ongeveer 1,5 liter (6,3 bekers) per dag. U verliest een extra liter water per dag via ademhaling, transpiratie en ontlasting. Eten is meestal goed voor 20 procent van uw totale vochtinname, dus als je per dag 2 liter water of andere dranken consumeert  (iets meer dan 8 bekers) samen met uw normale voeding, zal u meestal de verloren vloeistoffen vervangen.
  • Dietistische aanbevelingen. De GGD adviseert dat mannen ongeveer  3 liter verbruiken(13 bekers) van de totale dranken per dag en vrouwen verbruiken 2,2 liter (ongeveer 9 bekers) van de totale dranken per dag.

Zelfs afgezien van de bovenstaande benaderingen, als je genoeg vocht drinkt, zodat je je zelden dorstig voelt en 1,5 liter  of meer van kleurloos of licht geel urine per dag produceert, is uw vochtinname waarschijnlijk voldoende.

Drink voldoende

Alhoewel het af en toe moeilijk is om voldoende vocht binnen te krijgen door drukte of andere omstandigheden, raad ik aan om altijd  een flesje water bij de hand te hebben. Zo heb je altijd een goede dorstlesser bij je en voorkom je dat je bij een dorstig gevoel dat dikmakende colaatje pakt.

—————————————————————————————————————————————————

Lees ook deze artikelen...