Wees S.M.A.R.T en bereik je doelen!

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: “Ik wil zo graag een sixpack!”. Ik hoor het in ieder geval veelste vaak. Vaak zijn dit dezelfde mensen die eindeloos in de sportschool staan, en na een half jaar nog steeds geen stap verder zijn. Maar wat is het verschil tussen deze personen en sporters die wél wat bereiken tijdens het trainen? Een plan!

Inderdaad, iets simpels als een plan van aanpak opstellen kan het verschil maken tussen wel of niet succesvol zijn in de sportschool. Hoe saai het ook klinkt, het bijhouden van een plan en je te verwezenlijken doelen is een grote bron van motivatie en doorzettingsvermogen. Lees verder voor een aantal tips om al je doelen te bereiken!

Om te beginnen

De eerste stap bij het behalen van doelen is voor jezelf exact te realiseren wat je wilt bereiken. Op deze manier zal je sneller geneigd zijn je workout te richten op dat specifieke doel. Het heeft immers geen zin om zwaarder te kunnen liften als je puur wilt afvallen.  Stap 2? Schrijf ze op! Geloof het of niet, maar mensen die hun plannen opschrijven zullen vaker hun doelen verwezenlijken dan mensen die dit niet doen.

S.M.A.R.T

Wellicht kennen jullie het concept van S.M.A.R.T doelen stellen al. Het is een handige manier om succesvol doelen te stellen. S.M.A.R.T staat voor: Specifiek, Meetbaar, Activerend, Realistisch en Tijdgebonden. Om maar even terug te vallen op mijn eerder genoemde citaat: “Ik moet die sixpack hoe dan ook snel hebben!”, is het veel beter iets te stellen als: “Op 12 juli 2009 ben ik 5 kilo afgevallen en heb ik beter zichtbare buikspieren”.

Specifiek: Vergeet hersenloze doelen als “Ik wil in vorm raken” en “Ik wil gewicht verliezen”. Wees specifiek en vermeld of realiseer je precies wát je wilt bereiken. 10 kilo afvallen? 5 kilometer kunnen rennen? Wat het ook is, wees duidelijk en je hebt stap 1 achter de rug!

Meetbaar: Dit hangt erg samen met het kernwoord Specifiek. Je kan “in vorm zijn” niet meten. Een doel als “Ik wil 10 kilo afvallen” daarentegen wel. Om dit nog verder op te breken in delen zou je kunnen bedenken wat je exact kan doen om dit te bereiken. Focus jezelf er bijvoorbeeld op dat je elke workout wat gewicht toevoegt, of 100 meter extra rent. Een goede manier om op sportgebied je uiterlijk te meten, is het maken van een ‘before and after’ foto.

Hoe specifieker en meetbaarder je bent, hoe sneller je daadwerkelijk die pondjes zal kwijtraken.

Naast het meetbare en specifieke, moet een plan ook Activerend zijn. Oorspronkelijk staat de A voor acceptabel, maar ik pak het met sport liever zo aan. Als je doelen activerend zijn, zal je sneller geneigd zijn ervoor te willen werken. Een doel als het zichtbaar maken van de buikspieren is voor veel mensen erg activerend! Daarnaast moet je plan Realistisch zijn. Zorg ervoor dat je niet te simpele of juist te moeilijke doelen stelt. Houd het voor jezelf realistisch maar uitdagend.Een doel als het verliezen van 20 kilo in een week is dat dus níet!

Tot slot hebben we de T, welke staat voor tijdgebonden. Hoe specifiek en meetbaar je doelen ook zijn, het valt allemaal in het niet als je er geen deadline voor stelt. Het verschil tussen 5 kilo afvallen in een maand of in een jaar is een groot verschil!

Persoonlijk maak ik plannen waarbij ik begin bij mijn uiteindelijke doel. Bijvoorbeeld: Voor 4 mei wil ik 3 kilo zijn afgevallen. Om dit voor mezelf beter in te kunnen calculeren, deel ik dit weer op in kleinere stappen:

  • Voor 20 april wil ik 1 kilo zijn afgevallen
  • Voor 27 april wil ik 2 kilo zijn afgevallen

Stel voor jezelf een plan op waarbij je noteert wat je dagelijks, wekelijks en maandelijks wilt bereiken. Als je stap 1 behaald hebt, zal je gemotiveerder je weg richting stap 2 trainen! Houd voor jezelf je vorderingen bij, zodat je weet of je je aan je plan hebt gehouden of niet.

Was je nog niet bezig met het opstellen van doelen? Begin daar dan nu mee! Het zal je nog verbazen hoe goed het werkt, en niet alleen op het gebied van sport. S.M.A.R.T doelen kun je gebruiken voor alles waar je wat wilt bereiken, je carriere, school, trouwplannen noem het maar op! Succes met het behouden van je plannen, en trakteer jezelf eens als je ze hebt behaald.

[poll id=”4″]

Lees ook deze artikelen...