Is e-sports een echte sport?

We kunnen er niet meer omheen, e-sports is booming en zal niet gauw verwijden. Op jaarbasis worden er maar liefst zo’n 3.000 e-sporttoernooien georganiseerd waarbij een tal van bezoekers aanwezig zijn. Bezoekers die niet live aanwezig kunnen zijn volgen de wedstrijden meestal online via platformen zoals YouTube en Twitch. Naar verwachting zullen e-sports in 2021 een totaal publiek van meer dan 550 miljoen mensen trekken. Toch blijft de vraag ontstaan of e-sports echt een sport is en of het ooit officieel als sport beschouwd zal worden.

Wat zijn e-sports?

Onder electronic sports, afgekort e-sports, verstaan we het spelen van computerspellen in competitief verband. Tegenwoordig zijn er een hele hoop e-sports games te spelen zoals FIFA, League of Legends en Fortnite. Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen e-sports en gamen. Het zit eigenlijk zo, hoewel je bij e-sports games speelt is het net een stapje hoger dan gewoon een avondje gamen. Voor e-sports worden namelijk serieuze competities georganiseerd en spelers kunnen er geld mee verdienen. Als professioneel e-speler verdien je inkomen door middel van prijzengeld, het creëren van content, sponsorgelden en verkoop van merchandising.

Dat wedden op officiële sporten mogelijk is wisten we al een tijdje maar wist je dat je tegenwoordig ook voetbalweddenschappen kunt afsluiten op e-sports. Een aantal bekende bookmakers breiden hun aanbod uit en voegde een aantal e-sport competities toe om de vraag van e-sportliefhebbers tegemoet te komen.

Verschillende categorieën in e-sports

E-sports worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Er zijn de shooters games waarbij je andere spelers met gebruik van wapens moet uitschakelen. Ten tweede hebben we strategiegames waarbij spelers tactiek moeten gebruiken. Dit gebeurt eventueel in teams en de games hebben meestal een historisch of fantasie thema. Ten slotte zijn er de sportgames, dit zijn virtuele varianten van sporten zoals voetbal.

Mogen e-sports tot echte sport gerekend worden?

De grote vraag is natuurlijk of e-sports als echte sport geteld wordt. Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst de zogeheten e-sporters bekijken. Net als topsporters trainen deze professionals vaak 8 uur per dag waarbij ze voorzien worden van een coach en zelfs voedingsdeskundigen. Verder komt het voor dat de e-sporters in het huis wonen waar ze met andere sporters training krijgen. Daarnaast moeten e-sporters over een reactievermogen beschikken wat hoger ligt dan dat van de gemiddelde topsporter. Als we deze kwaliteiten bekijken zouden we kunnen stellen dat e-sports wel degelijk een echte sport is.

Het tegenargument dat vaak gegeven wordt is dat de e-sporters niet veel bewegen, en dat is toch wel het uitgangspunt als het op sporten aankomt. Toch worden schaken en darten ook als officiële sporten gerekend terwijl beweging in deze sporten eigenlijk minimaal is. We zouden kunnen stellen dat e-sports vooralsnog in het grijze gebied vallen als we het over “echte” sporten hebben. Wel is het zo dat de Nederlandse sportorganisatie en Olympisch Comité genaamd de NOC*NSF, e-sport nog niet als officiële sport classificeert. In Brazilië, China, Frankrijk en de Verenigde Staten wordt het echter wel tot officiële sport gerekend.

Leuke feitjes over e-sports

De bekendste e-sporter in Nederland is Koen Weijland uit Arnhem. Koen doet het zo goed dat hij op de eerste plaats eindigde in de wereldwijde ranglijst van het voetbalspel FIFA. Daarbij won hij tot vijf keer toe het Nederlandse kampioenschap en loopt er momenteel een contract met Ajax. Dat FIFA in Nederland bekend is blijkt uit het feit dat er dit jaar een E-divisie voor het spel georganiseerd werd. Tijdens deze E-divisie nemen achttien voetbalclubs het tegen elkaar op en de wedstrijden lopen parallel met de traditionele Eredivisie. Ten slotte kunnen e-sporters die het erg goed doen zelfs een plekje op de e-sports Hall of Fame bemachtigen.

Lees ook deze artikelen...